Jelmer Visser
Jelmer Visser Eten & drinken 23 aug 2018 / 12:05 uur

‘Oerhollandse’ snack kapsalon verovert de wereld

Sommigen noemen de kapsalon het ultieme symbool van de multiculturele samenleving. Allemaal ingrediënten met verschillende herkomsten die samen in de oven worden gestopt om zo de ultieme snackervaring te bieden. En wat vinden de mensen ervan? Dat verschilt enorm. De een vindt het een verschrikkelijke combinatie en de ander zweert erbij. Er zit niet echt iets tussenin.

De kapsalon vers bereid ©ANP

Hollandse mengelmoes

Wat is een kapsalon precies? De bodem van een ovenbakje van aluminiumfolie wordt bedekt met van aardappelschijfjes of friet. Voeg hier bovenop een laag Turkse döner toe. Het geheel wordt afgedekt met een laagje Goudse kaas en een paar minuten in de oven gestopt. Daarna een gezondere laag: gemengde salade met in elk geval sla en tomaat! En voila, nu kan er pittige- of knoflooksaus worden aangebracht. Het resultaat is een moddervet gerecht van 1800 calorieën, een ware nachtmerrie voor iedereen die op zijn gewicht moet letten.

Hoewel Nederland niet echt bekend staat als een land met een internationaal gerenommeerde haute cuisine, verovert de kapsalon toch langzaam de harten van steeds meer andere landen. Sterker nog: kapsalon is verkrijgbaar op drie verschillende continenten. Best indrukwekkend hoe het improvisatiegerecht van een Rotterdammer met een kapsalon in 2003 uitgroeide tot een internationale lekkernij. Hier is een overzicht van landen waar ze deze caloriebom in hun armen hebben gesloten.

1. België

De Belgen houden er zelf al een vrij uitgebreide bourgondische frietkotcultuur op na, maar waren vrij snel om toen de kapsalon in 2003 geïntroduceerd werd. De kapsalon is nu een vaste waarde op de menukaarten van dönerzaken in zowel Vlaanderen als Wallonië.

Duitse kapsalon ©Twitter

2. Duitsland

Ons andere grote buurland met een grote Turkse gemeenschap heeft de kapsalon ook op de kaart staan. Hoewel deze snack in Duitsland niet zo populair is als bij ons, kan je toch zeker wel een bakje scoren. Zeker in de grote steden.

Nieuwstrend: kapsalon in Nepal

De Nepalese kok Xuneel proefde kapsalon in Nederland en was meteen verkocht. Dankzij hem is het oer-Hollandse gerecht nu ook in Kathmandu razend populair 🍴

Gepostet von EenVandaag am Mittwoch, 8. November 2017

3. Nepal

Bij gerecht kapsalon maak je niet echt snel de link met servies van porseleinen serviesgoed, chef-koks en mensen van stand. Toch is dit afgelopen najaar in het Aziatische land Nepal wel degelijk gebeurd. Een kok was na een bezoek aan Nederland zo onder de indruk van onze dönerstamppot dat hij het gerecht ook in zijn eigen land ging bereiden. En met succes!

https://twitter.com/jisroel/status/1032308320860872705

4. Tsjechië

De inwoners van de Centraal Europese landen zijn liefhebbers van bier, vlees en calorierijk eten. Het is dus ook niet zo gek dat een dönerzaak in de Tsjechische hoofdstad Praag onlangs heeft besloten om kapsalon op het menu te zetten.

5. Polen

De kapsalon pronkt ook op meerdere Poolse menukaarten. In grote steden zoals Warschau, Poznan en Krakow is het gerecht al gespot. Wie de doelgroep is? Nederlandse vakantiegangers kunnen het in elk geval waarderen, maar wellicht dat ook Polen die een poosje in Nederland hebben gewerkt de kapsalon een welkome toevoeging aan hun dieet vinden.

https://twitter.com/LamyaeA/status/1032383918563971072

6. Marokko

Of het nou is om de eigen gevarieerde keuken uit te breiden of om gewoon Marokkaanse Nederlanders op vakantie een bekend gerecht te kunnen serveren: ook in Marokko heeft kapsalon voet aan de grond gekregen. Met Marokko erbij staat kapsalon op de kaart op drie verschillende continenten: Europa, Azië én Afrika.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Oerhollandse’ snack kapsalon verovert de wereld
Sluiten