Redactie Metro
Redactie Metro Eten & drinken 31 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

Kaasfans opgelet: je wordt niet dik van kaas

Kaas zit al jaren in een verdomhoekje. Je zou er dik van worden en het is slecht voor je cholesterol. Nu blijkt ineens dat daar niets van waar is. Volgens wetenschappers zou het je zelfs kunnen helpen met afvallen.

Uit een Iers onderzoek blijkt dat eerdere vooroordelen onterecht zijn. Mensen die vaak kaas eten hebben geen hogere cholesterol en zijn ook niet dikker dan mensen die normale porties kaas eten. In tegendeel, ze zouden juist een lagere BMI hebben.

Zuivel

De wetenschappers waren zo gefascineerd hierdoor dat ze besloten erover te schrijven. Ze bestudeerden 1500 volwassenen. Deze groep mensen moesten vier dagen een dagboek bijhouden over wat ze aten en ze moesten het ook vermelden als ze zuivelproducten aten. Na afloop werd hun bloed gecontroleerd op cholesterol. Ze ontdekten dat deelnemers die veel zuivel aten over het algemeen slanker waren dan mensen die weinig zuivel aten. De kaasliefhebbers hadden ook vaker een lage bloeddruk en aten meer verzadigde vetten. Wat gek genoeg weer niet leidde tot een hoger cholesterol.

Maar zoals met elke soort voeding volstaat het niet om naar de individuele producten te kijken. „Wat een invloed heeft op ons metabolisme, is ons algemeen voedselpatroon”, aldus Dokter Emma Feeney, Food for Health Ireland’s programma manager.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.