Metro en ANP
Metro en ANP Eten & drinken 14 jun 2018 / 09:37 uur

Informatie op voedingsverpakkingen vaak misleidend

‘Ambachtelijk brood’ of verpakkingen met plaatjes met veel fruit erop: het zet consumenten op het verkeerde been. De Europese consumentenkoepel BEUC wil daarom dat er regels komen. De informatie op verpakkingen verbloemt veel over de feitelijke kwaliteit of inhoud van de voeding of drank.

BEUC heeft onderzoek van consumentenorganisaties in tien EU-landen geanalyseerd en gebundeld. „Het is opvallend dat bijvoorbeeld een ‘ananas- en kokosnootsapje’ in werkelijkheid nog niet voor een derde uit dit fruit bestaat”, aldus BEUC-directeur Monique Goyens. Er wordt ook gretig gebruik gemaakt van concentraten, smaakmakers of puree in koekjes of yoghurt die volgens de verpakking boordevol gezond fruit zitten.

Eerlijke informatie

Om consumenten eerlijkere informatie te bieden, stelt BEUC voor dat het percentage fruit op het etiket wordt vermeld. Ook wil BEUC dat er minimumeisen voor de hoeveelheid volkorengranen komen om brood, koekjes of pasta een volkorenproduct te mogen noemen. De organisatie adviseert tevens om Europese definities op te stellen voor termen als ‘traditioneel’, ‘ambachtelijk’ en ‘natuurlijk’.

Wanneer echt volkoren?

Volgens het Nederlands Bakkerij Centrum is er in Nederland al specifieke regelgeving voor volkorenbrood. „Brood mag alleen zo heten als het gemaakt is van de héle graankorrel”, benadrukt een woordvoerder. „Daar wordt door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) op toegezien dus de consument kan er op vertrouwen dat een volkorenbrood voor 100 procent volkoren is. Voor andere producten, zoals crackers of pasta, geldt deze regel in Nederland niet.”

Weinig vertrouwen

In 2013 voerde de Consumentenbond al eens in Nederland campagne tegen misleidende etiketten. Die leverde weinig gedragsverandering bij fabrikanten op. Uit enquêtes blijkt dat 85 procent van de Nederlandse en 84 procent van de Duitse consumenten informatie op voeding en drankjes niet vertrouwt. „Dit rapport bewijst dat ze daar goede redenen voor hebben”, stelt BEUC.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Informatie op voedingsverpakkingen vaak misleidend
Sluiten