Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Eten & drinken 3 mei 2018

Hierom eet je graag suiker (en zo kom je er vanaf)

De zomer is in aantocht en dat betekent dat de ‘bikinibody’s’ ons weer om de oren vliegen. En hoewel we bij Metro helemaal niet tegen een beetje sporten en gezond eten zijn, snappen we uit ervaring dat de killerbody’s slechts voor weinigen zijn weggelegd.

We gingen op onderzoek uit en checkten écht handige tips voor jouw summerbody. En nee, die hoeft niet zo perfect te zijn als die van de angels van Victoria’s Secret.

Een maand lang geen suiker, en dan?

Voedingscoach Carola van Bemmelen worstelde jaren met haar gewicht. “En ik ben nog steeds niet superslank, ik heb geen killerbody”, vertelt ze aan Metro. In 2012 besloot ze wat aan de kilo’s te doen en een maand lang suikervrij te eten. Als voedingscoach weet ze dat suiker ongezond is. “Ik ben altijd bezig met eten, maar een dieet hield ik nooit vol. Ik kwam erachter dat als ik suikers wegliet, ik het veel langer volhield.”

Zo begint de sugarchallenge: een maand lang geen suiker. “En dat doen nu heel veel mensen het. Bijna iedereen houdt de maand vol, maar als de challenge klaar is, wordt het lastiger.” Dus gaat Van Bemmelen op onderzoek uit. “In onze maatschappij speelt eten aan alle kanten een hoofdrol. Het is lastig om van eten af te blijven en nog lastiger om het te ontlopen; het is echt overal.”

Carola van Bemmelen

Oerbrein neemt het over

“We zijn geprogrammeerd om te eten. Diëten staat daar haaks op. Ons instinct, ik noem dat ons oerbrein – al ligt dat neurologisch gezien veel ingewikkelder – grijpt meteen in als we onszelf dingen ontzeggen. We moeten overleven en voortplanten.” En om dit te kunnen doen, moeten we eten.

“Miljoenen jaren geleden moesten we ons best doen voor eten, soms was er dagen niks. Dus moest je zoveel mogelijk eten als er wel wat was. Zo zijn we nog steeds ingesteld. Vroeger zorgde dat dat je overleeft, nu zorgt het ervoor dat het je levensduur verkort.”

Van Bemmelen komt tijdens haar onderzoek uiteindelijk terecht in Amerika, bij neuroprofessor Susan Pierce Thompson, die een hele studie heeft gewijd aan ons eetgedrag. “Wat suiker doet met je brein is hetzelfde als wat coke, roken, wijn en andere genotsmiddelen doen. Het zorgt er namelijk voor dat je wilskracht kapot gaat, waardoor het lastig wordt om de verleidingen te weerstaan. In onze supermarkt bestaat 85 procent van de producten uit dit soort eten. Dat maakt het lastig om suikervrij en gezond eten vol te houden.”

Je lichaam in spaarstand

Eet minder en beweeg meer is vaak het advies als men wil afvallen. "Dit kun je vergelijken met meer willen shoppen met minder geld. Vanuit het oerbrein gezien is dat helemaal niet handig, die detecteert dan een hongersnood. Daarvan gaat je lichaam in de spaarstand én zegt je oerbrein tegen je lichaam: vind eten. Dat verklaart waarom die reep chocola ineens een stuk lekkerder lijkt wanneer je op dieet bent. Het zijn instinctieve reacties, waar je echt helemaal niets aan kunt doen die ervoor zorgen dat je lastig weerstand kunt bieden.”

De gelukkige eter

Gelukkig is het niet alleen maar slecht nieuws: Van Bemmelen heeft in de loop der jaren heel wat tips verzameld om een gelukkige én gezonde eter te worden. In De Gelukkige Eter, Van Bemmelen’s nieuwste boek, geeft ze die tips. De allerbelangrijkste is misschien wel: “Weet hoe gelukkig jouw brein wordt van eten en pas daar jouw eetstrategie op aan. Je moet het omkeren: je moet niet minder willen eten, maar gezondere keuzes maken.”

"Eet zoveel mogelijk onbewerkt voedsel zodat de breinchemie weer in balans komt. Daarmee repareer je jouw wilskracht en zeg je makkelijker nee tegen snoep, koek en taart. Dat is de eerste stap, zonder die stap wordt het lastig.”

Wat eraan bijdraagt om die eerste paar dagen vol te houden? “Goed slapen natuurlijk. En haal geen ongezonde dingen in huis maar zorg voor fruit, kaas, snacktomaatjes of komkommer.”

Drukte en stress

Veel mensen reizen en worden dagelijks geconfronteerd met etende mensen, overheerlijke geuren en beelden van eten op stations of bij het tankstation. Hoe bied je die verleidingen het hoofd? “Ga goed gevuld van huis of maak een gezond ontbijtje klaar voor in de trein. En zorg voor noodeten in je tas. Nootjes, een gekookt ei, kokoschips voor de knabbel en water. Dat laatste is heel belangrijk, we hebben heel vaak dorst terwijl we denken dat we honger hebben. En probeer relaxter te reizen. Bij haast en stress neemt je oerbrein je eetgedrag over en wordt de verleiding nog groter.”

Geen perfectie

De laatste boodschap van Van Bemmelen is iets waar ze op dit moment het meest voor strijdt. “Stop met perfect willen zijn. Een kind valt ook tienduizend keer voordat het kan lopen. Wees mild en niet boos op jezelf. Vind de balans en dan gaat de stress eraf.” En tussen al dat gezonde eten door? “Als je gek doet, doe dan ook echt gek. Ga naar Den Bosch en eet een échte Bossche Bol. En ga zitten voor een hele goede wijn zodat je ervan kunt genieten. Maak de slechte doch lekkere dingen bijzonder.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Hierom eet je graag suiker (en zo kom je er vanaf)
Sluiten