Rosan de Vos
Rosan de Vos Eten & drinken 10 mei 2018 / 08:59 uur

Geur van vers brood stimuleert aankoop koekjes

Herken je het moment dat je door de supermarkt loopt en de geur van versgebakken broodjes ruikt? Logischerwijs zou je denken dat je dan een extra bammetje in je mandje stopt, maar volgens nieuw onderzoek blijkt wel anders. De geur van vers brood stimuleert namelijk de aankoop koekjes.

Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Food & Biobased research. De geur van brood zou de keus voor koekjes stimuleren, terwijl warm hout vaak de voorkeur tot bruin brood geeft.

Gedachteloos boodschappen doen

De proefpersonen lagen in een speciale MRI-scanner en kregen via een slangetje in de neus geuren toegediend terwijl ze plaatjes voorbij zagen komen. Koekjes hadden dus de voorkeur!

Hoe kan dit dan? Volgens de onderzoekers helpt het verspreiden van broodgeur niet om brood te kopen, omdat de meeste mensen brood gedachteloos in hun mandje of karretje stoppen. „De keus voor brood is gewoontegedrag, daarom denken we dat geur niet veel doet”, aldus hoofdonderzoeker Monique Vingerhoeds.

Eerder grijpen naar een volkoren bammetje

Vingerhoeds: „Volkorenbrood in de aanbieding doen, helpt wel. Ook het maken van volkorenbrood tot standaardkeuze zal helpen, omdat mensen vanwege gemak dan niet snel zullen wisselen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geur van vers brood stimuleert aankoop koekjes
Sluiten