Damla Kaygusuz
Damla Kaygusuz Eten & drinken 19 apr 2018
Leestijd: 3 minuten

Vijf gekke gerechten op een rij

Een vogelspinnenburger, jawel hoor die wordt gewoon geserveerd in de Verenigde Staten. Dit is lang niet het enige gekke gerecht ter wereld.

Vijftien vogelspinnen worden per jaar ingekocht door een restaurant in Carolina, Verenigde Staten. De klanten moeten een lootje trekken om in aanmerking te komen voor deze bijzondere burger die gesierd wordt met een gebakken vogelspin erbovenop. Metro zocht vijf andere gekke gerechten en zet die op een rijtje!

Balut

Het eten van eendeneieren en kippeneieren vinden wij niet zo vreemd. In de Filipijnen gaan ze echter een stapje verder. Daar worden eendeneieren gegeten met een bijna volledig ontwikkelde embryo. Sommigen voegen er alleen een snufje zout aan toe, anderen willen nog chili en azijn over hun delicatesse.

Een bijna volledig ontwikkelde embryo is een heuse lekkernij in de Filipijnen / Mike Alquinto | EPA

Sarang Burung

Vogelnestjessoep. Je zal nu wel denken: ‘hoe maak je soep van een vogelnest bestaande uit takjes, blaadjes en modder?’ Niet. In China eten ze namelijk de vogelnesten van een Aziatische gierzwaluw. De gierzwaluw bouwt zijn nestjes op een andere manier, namelijk met zijn eigen speeksel, bloed en veertjes. Het nestje schijnt dus niet alleen baby gierzwaluwtjes te kunnen huizen, maar ook mensen te voorzien van voedingsstoffen.

Vogelnestje van een Aziatische gierzwaluw wordt gebruikt voor in de soep

Smalahove

Hier in Nederland schuiven wij met de kerstdagen meestal rondom een gourmetplaat. In Noorwegen scharen ze zich rondom een schapenkop. En dat is niet zo simpel als het lijkt: de kop wordt eerst gerookt en daarna drie uur gekookt of gestoomd. Sommigen laten de hersenen zitten tijdens het koken om het daarna eruit te lepelen en te eten. Voordat je mag beginnen met het gerecht, is er een volgorde waarop je de kop eet: eerst het oog en het oor en dan pas smullen van de rest.

Een schapenkop tijdens een Noorse kerstmis

Cuy

Cavia’s ken je natuurlijk wel: ze zijn wat groter dan hamsters en net zo geliefd als huisdiertjes hier in Nederland. In Peru zien ze het juist als een lekkernij. Daar worden de cavia’s, daar cuy’s genoemd, gefokt om opgegeten te worden. Ben je een keertje in Peru en wil je de cavia proberen? Je kunt ze gewoon op de lokale markt vinden voor misschien tien dollar per dier.

Cavia’s dienen niet als huisdieren in Peru

Stierenballen

Je moet er niet aan denken, de ballen van een dier eten dat laaiend wordt wanneer er met een rode doek gezwaaid wordt. Toch is het een ware lekkernij in de Verenigde Staten. Je kunt ze koken, marineren en frituren. Maar de meest voorkomende manier om ze te bereiden is door ze eerst te pellen, in meel te rollen en vervolgens te bakken in de pan. Vroeger werden de stierenballen overigens ook gebruikt om seksuele prestaties te verhogen. Twee vliegen in een klap: een goed gevulde maag en je kan er beter tegenaan!

Je moet hier wel ballen voor hebben / Robin van Lonkhuijsen | ANP

Natuurlijk beseffen we dat dit hele normale gerechten zijn in het betreffende land. Zij zullen het waarschijnlijk wel extreem vinden dat wij een rauw, onthoofd harinkje naar binnen werken…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.