Rosan de Vos
Rosan de Vos Eten & drinken 13 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

We eten meer (calorieën) in een drukkere omgeving

Voel jij je helemaal opgeblazen na een ‘gezellig avondje uit eten’? Grote kans dat dit aan de omgeving ligt. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat we in een drukkere omgeving méér eten dan wanneer het rustig is.

Grijpen naar de calorieën

Doordat we drukte ervaren, ontstaat er een ‘cognitieve overload’, schrijft ConsumentenPsycholoog. We verliezen daardoor onze focus en concentratie. Het wordt moeilijker om helder na te denken en we vallen terug op lagere denkniveaus. Deze zijn gebaseerd op emotionele reacties, in plaats van de rationele gedachtes.

Zodra we terugvallen op emotionele reacties kiezen we graag voor calorierijke voeding. We grijpen bij drukte dus sneller naar die frietjes die op ons bord liggen of ‘toch een toetje’, terwijl we eigenlijk al helemaal vol zitten. Die geeft ons een emotioneel prettig gevoel.

Inspelen

Restaurants kunnen daar heel handig op inspelen door bijvoorbeeld alle gasten dichtbij elkaar te zetten. Des te meer drukte er wordt ervaren, des te meer calorieën de gasten consumeren. Die cheesecake verkoopt dan waarschijnlijk een stuk beter dan je in de eerste instantie hoopte.

Maar als jij niet als tientonner het restaurant wil uitlopen, kun je het beste een rustig plekje in het restaurant uitzoeken. Niet zo gezellig, maar wel zo gezond.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.