Redactie Metro
Redactie Metro Eten & drinken 6 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Recept: Bosbessen pepermunt rejuvelac smoothie

Bosbessen pepermunt rejuvelac smoothie

Voor 4 personen

  • 200 gram tarwekorrels
  • 500 milliliter water
  • 400 gram blauwe bessen (+ extra voor garnering)
  • 20 gram verse pepermuntbladeren
  • 25 gram honing

Bij het maken van rejuvelac, traditioneel gefermenteerd graansap, begin je op dezelfde manier als bij het brouwen van bier. De basis bestaat uit granen of zaden. De koolhydraten daarin worden gebruikt om een gistingsproces op gang te brengen, waarbij de koolhydraten worden omgezet in alcohol. Door extra suikers toe te voegen (als voedsel voor de gistbacteriën) kun je het alcoholgehalte verder verhogen. Basis-rejuvelac bevat echter nauwelijks alcohol. Het heeft een lichtzure, bittere smaak die goed te combineren is met vruchten, bessen of groente. Anders dan bier is rejuvelac goed voor de spijsvertering en darmflora. Het onderstaande recept met wilde bosbessen is een heerlijk zomerdrankje!

Giet de tarwekorrels in een grote glazen pot. Schenk er zoveel water bij dat de korrels ongeveer 2½ cm onder staan. Dek af met bv. ademend kaasdoek, pantynylon of keukenpapier en zet vast met een elastiek. Laat 8 tot 12 uur op een niet te lichte plaats op kamertemperatuur weken.

Giet de korrels af en spoel ze af in een vergiet met water op kamertemperatuur. Herhaal dit 2 tot 3 keer per dag gedurende 2 tot 3 dagen. Doe na elke keer de tarwekorrels weer terug in de schoongespoelde pot en dek ze af zoals hierboven staat.

Giet de tarwekorrels af en spoel ze voor de laatste keer zodra ze kiemen van 5 mm groot hebben. Voeg vervolgens de halve liter water toe, dek weer af en laat 2 dagen fermenteren op kamertemperatuur. Roer de vloeistof twee keer per dag om. Als de drank klaar is, moet hij naar limonade zonder prik smaken en een lichtgele kleur hebben. Gooi weg als de drank naar zure melk smaakt.

Schenk de inhoud van de pot in een keukenmachine of blender, pureer en schenk door een met kaasdoek beklede zeef. Maak de keukenmachine of blender schoon en pureer de gezeefde vloeistof samen met de bessen, pepermunt en honing tot een gladde smoothie. Schenk in glazen en garneer met blauwe bessen en muntblaadjes.

Uit: Blijven eten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.