Daisy Heyer
Daisy Heyer Eten & drinken 4 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Pizza gezonder ontbijtje dan ontbijtgranen’

Pizzalovers opgelet, want het bewijs is hier: pizza als ontbijt is volgens een Amerikaanse diëtiste stukken gezonder dan ontbijtgranen, zoals cornflakes.

Jammer genoeg wordt het niet aangeraden om een lekker puntje pizza te nemen als ontbijt, het gaat er vooral om dat pizza volgens de diëtiste gezonder is dan de ontbijtgranen die nu door velen worden verorberd in de ochtend. Die ontbijtgranen zitten namelijk boordevol suikers, terwijl een pizza nog belegd kan zijn met verse ingrediënten en mogelijk meer eiwitten bevat dan bijvoorbeeld cornflakes.

Suikerdip

,,Het kan je verbazen dat een gemiddelde pizzaslice en een kom ontbijtgranen met volle melk bijna evenveel calorieën bevatten", aldus de diëtist, Chelsey Amer. ,,Maar pizza bevat een grotere dosis proteïnen, die je voldaan houden en verzadigd gedurende de voormiddag. Bovendien bevat een punt pizza meer vet en veel minder suiker dan de meeste koude ontbijtgranen, zodat je geen vroege suikerdip ervaart."

Die cornflakes in de ochtend zijn een stuk ongezonder. / Colourbox

Een onderzoek uit 2016 toont aan dat een grote kom Kellogg’s Frosties bijvoorbeeld negen theelepels suiker kan bevatten, wat ongeveer gelijk staat aan een glas frisdrank. De Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop testte 320 verschillende soorten ontbijtgranen, waarvan slechts 109 een goede ‘gezonde’ score behaalden. Daaronder vielen o.a. havermout, havervlokken en granola en muesli met weinig of enkel gezonde toevoegingen.

Kinderontbijt

Slechte ontbijtgranen waren onder andere de gesuikerde cornflakes, veel crunchy mueslivarianten en muesli met toevoegingen als chocola of karamel. Vooral kinderproducten scoorden heel slecht: meer dan 80 procent van de ontbijtgranen die speciaal voor kinderen ontworpen zijn, bevatten veel te veel suiker.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.