Suzanne den Toom
Suzanne den Toom Eten & drinken 26 jan 2018

Vegan Life #4: Hoe om te gaan met niet-vegans?

Hierbij het vierde deel uit deze serie VEGAN LIFE! Veganisme is een heel persoonlijke keuze. En hoewel het wanneer je het je eenmaal eigen hebt gemaakt prima te doen is, kan het een hele grote stap zijn om te maken. En lang niet iedereen houdt er dezelfde gedachten op na over veganisme of welke leefwijze dan ook. Het kan soms lastig zijn om ermee om te gaan wanneer er één iemand in een huishouden plantaardig eet. Hoe hou je het een beetje gezellig aan tafel en hoe kun je de maaltijden het beste aanpakken? In dit artikel geef ik je enkele tips!

Twee lifestyles op één kussen

Zelf woon ik samen met mijn vriend die niet veganistisch eet. Hoewel hij openstaat voor alles wat ik maak, eet hij wel vlees. En ik heb daar totaal geen problemen mee. Ik vind echt dat iedereen moet doen en laten wat hij of zij wil en respecteer dan ook zijn keuze om geen vegetariër of veganist te worden. Andersom respecteert hij mijn keuze om alleen plantaardig te eten ook. In de praktijk komt het erop neer dat we meestal veganistisch eten dat ik kook, maar regelmatig bakt hij er voor zichzelf een stukje vlees bij. Zolang je elkaars leefpatroon respecteert en een beetje rekening houdt met elkaar, kunnen deze twee lifestyles prima op één kussen!

Jouw keuze, niet die van een ander

En daar bedoel ik mee: het is jouw keuze om veganistisch te leven. Ook al zou je het zelf niet willen of kunnen, andere mensen eten vlees. En dat zijn misschien je geliefden, familieleden, vrienden. Collega’s aan tafel tijdens de pauze. Niemand houdt van vingerwijzen, ook ik maakte mee als vegetariër dat een veganist me wees op de kaas en boter die ik at. Dat voelt niet fijn en je bereikt er echt niks mee, vaak het tegenovergestelde zelfs. Mijn ervaring is dat wanneer je anderen respecteert en jouw leefwijze voor jezelf houdt, de interesse er vanzelf komt bij anderen. Dan komen er oprecht geïnteresseerde vragen over wat er in jouw lunchtrommel zit of wat er nu precies in die lekker uitziende salade zit die je aan het eten bent. Dring jouw overtuiging niet ongevraagd op aan anderen: daar zit echt niemand op te wachten.

Zoek samen naar oplossingen

Dat in gedachten houdende: wanneer je de enige in het huishouden of gezin bent die plantaardig (of vega) eet, sta dan open voor suggesties. Bekijk met elkaar hoe je zonder allerlei toeters en bellen toch samen kunt blijven eten. Wordt er bijvoorbeeld een stamppot zoals boerenkool gemaakt, schep dan eerst één portie op uit de pan en meng dan het vlees zoals gebakken spekjes door de rest van de stamppot. Serveer de portie zonder vlees met een vervanger zoals stukjes zongedroogde tomaat. Zo kan iedereen in het gezin van dezelfde maaltijd genieten met een kleine aanpassing. In de zomer barbecueën met elkaar hoeft ook geen probleem te zijn. Zo hebben mijn vriend en ik allebei een eigen (tafelmodel) barbecue, zodat we toch samen kunnen eten!

Laat proeven hoe lekker plantaardig kan zijn

Bak eens wat lekkers zoals muffins of een quiche en laat dit proeven aan anderen. Veel mensen hebben geen idee hoe lekker plantaardig kan zijn en dat het niet onder hoeft te doen aan ‘the real thing’. Zo heb ik het afgelopen jaar dat ik zelf veganistisch ben gaan eten de lekkerste baksels gemaakt. Van kokosbrood tot roze koeken en van filet Americain tot hachee: minstens zo lekker, maar zonder dierlijke ingrediënten!

Hoe zit dat bij jou? Ben jij veganist of vegetariër en ben je de enige in je gezin of huishouden? Laat het weten in de reacties!

Over Suzanne

Suzanne den Toom (39) is al vanaf haar tiende jaar vegetariër. Door de jaren heen staat de vraag ‘wat eet je dan wel?’ bovenaan de meest gestelde vragen over deze levensstijl. In april vorig jaar maakte ze de switch van vega naar vegan en ze vertelt hierover in de serie Vegan Life.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vegan Life #4: Hoe om te gaan met niet-vegans?
Sluiten