Rosan de Vos
Rosan de Vos Eten & drinken 2 jan 2018 / 18:00 uur

Klimaatverandering: binnenkort geen chocolade meer?

Geniet nog maar van je Tony’s Chocolonely nu het nog kan: volgens experts is de kans groot dat we over veertig jaar géén chocolade meer in de schappen kunnen vinden. Dit alles door de klimaatverandering, cacaoplanten zouden niet meer kunnen overleven tegen die tijd.

Klimaatverandering

Cacaobomen groeien op plaatsen ter hoogte van de evenaar, daar waar er voldoende vochtigheid en overvloedige regen is. Maar helaas zullen deze planten waarschijnlijk lijden onder de toenemende temperaturen als gevolg van de opwarming van de aarde.

Volgens onderzoek van Hardman Agribusiness zal de temperatuur de komende 30 jaar 2,1 graden stijgen. Hierdoor zullen de cacaoplantages naar hogere gebieden verplaatst moeten worden, waar het kouder is.

Maar in deze gebieden leven echter een heleboel wilde dieren. Landen zoals Ivoorkust en Ghana, die verantwoordelijk zijn voor meer dan de helft van de wereldwijde chocoladeproductie, staan dus voor een dilemma: gaan ze voor het behoud van de cacaoplant of voor het behoud van de wilde dieren?

„In tegenstelling tot heel wat andere landbouwtakken heeft de cacaoteelt niet kunnen profiteren van nieuwe technieken. Meer dan 90 procent van de globale productie is nog steeds in handen van kleine boeren die met verouderd materiaal werken”, stelt hoofdonderzoeker Doug Hawkings.

Dus koester het stukje chocolade. Koop vooral fairtrade repen en blijf genieten. Al stelt Hawkins ook dat er nog tijd is om te innoveren voor de opwarming van de aarde echt hard toeslaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Klimaatverandering: binnenkort geen chocolade meer?
Sluiten