Metro
Metro Eten & drinken 11 dec 2017 / 08:04 uur

Uitdaging: veel minder voedsel verspillen

In samenwerking met: Voedingscentrum

Wie wil er nu niet 145 euro, ofwel 41 kg goed voedsel besparen? Dat kun je doen door minder eten weg te gooien. Als we restjes voedsel uit onze koelkast opeten in plaats van weggooien, dan scheelt dat op jaarbasis al gauw ruim 10 kilo voedselverspilling per huishouden.

Slim inkopen

Daar liggen dus kansen, vindt ook het Voedingscentrum. De instantie die Nederland al sinds 1941 voorlichting geeft over goed eten, ziet dat het verspillen van voedsel te maken heeft met te veel inkopen, koken en de manier waarop eten wordt bewaard.

„Dit geeft aan dat naast hulp om slimmer en passender in te kopen, ook hulp nodig is om eten dat al in huis is niet te verspillen”, zo zegt Corné van Dooren, expert Duurzaam eten van het Voedingscentrum. „We vergeten weleens dat restjes – zoals een geopend pak yoghurt, een aangebroken potje mais of een stuk bloemkool – nog in onze koelkast liggen. Terwijl we ze prima kunnen gebruiken voor het samenstellen van een nieuwe maaltijd. Ook maken we weleens een nieuwe verpakking open, terwijl er nog één in gebruik is. De Koelkastklem zorgt ervoor dat je restjes niet vergeet, maar opeet.”

Koelkastklem als oplossing

Daarom heeft het centrum de Koelkastklem ontwikkeld: „Deze klem helpt mensen om hun aangebroken verpakkingen en restjes eten in de koelkast niet te vergeten en juist te gebruiken als startpunt om een gerecht mee te maken.” De Koelkastklem werkt volgens de FIFO-methode: First In, First Out. Je maakt eerst op wat als eerste op móet. Topkok Pierre Wind is enthousiast over de Koelkastklem en de mogelijkheden die de klem biedt om voedselverspilling tegen te gaan: „First in, first out is een term uit de horeca. Alle koks werken zo. Superbelangrijk natuurlijk om de producten die snel op moeten als eerste op te maken. Ook voor thuiskoks creëer je zo een FIFO-hoekje. Kickûh, zo verlies je restjes eten nooit meer uit het oog.”

Kliekje

Het woord Koelkastklem zegt het natuurlijk al: de klem vind je letterlijk in je koelkast, vastgezet voor de halve courgette, geopende pot kwark en het kliekje van een eerdere maaltijd. Elke keer als je de koelkastdeur opent, zal je de klem zien en aan de courgette, kwark en het kliekje herinnerd worden.

Uitdaging: veel minder voedsel verspillen
De Koelkastklem en de tips.

Het handige hulpmiddel met de tekst ‘Vergeet je restjes niet’ helpt je met efficiënt voorraadbeheer. In één oogopslag zie je wat je nog in huis hebt en niet meer hoeft te kopen. Ga je een maaltijd koken, dan zie je direct welke restjes het startpunt van die maaltijd kunnen zijn. Op de site van het Voedingscentrum vind je recepten om restjes op te maken, van omelet tot soep.

Vergeet je restjes niet, eet je restjes

Het Voedingscentrum verspreidt de Koelkastklem met een handige kaart. Daarop staat een stappenplan en kun je makkelijk aan de slag met je restjes. Met wat restjes groente, aardappelen of bonen maak je bijvoorbeeld een heerlijke soep of omelet. Ga jij de uitdaging aan?

De Koelkastklem is tegen verzendkosten bij het Voedingscentrum te bestellen.

Reageer op artikel:
Uitdaging: veel minder voedsel verspillen
Sluiten