Amarins de Boer
Amarins de Boer | LinkedIn Eten & drinken 1 dec 2017 / 18:07 uur

Is het einde van de döner kebab in zicht?

Een avondje stappen eindigt vaak met een vette hap, denk aan een broodje döner met veel knoflooksaus. Loopt het water je al in de mond? Dan hebben we misschien slecht nieuws voor je: de populaire snack dreigt namelijk te verdwijnen.

De milieucommissie van het Europees Parlement wil namelijk het toevoegen van fosfaat in bevroren kebabvlees verbieden, schrijft Bild. Als het Parlement het advies in december opvolgt, dreigt het van oorsprong Turkse vleesgerecht te verdwijnen…

Nog geen richtlijnen

Fosfaat is belangrijk in de voedselindustrie. Ook in de vleesindustrie en zeker bij kebabvlees. Zonder de toevoeging droogt het vlees aan het spit sneller uit, of valt het sneller uit elkaar. Bij verse bereidingen is de toevoeging sinds 2014 toegestaan, maar momenteel zijn er nog geen richtlijnen over het gebruik van bevroren kebabvlees. En veel kebabzaken werken met ingevroren vlees.

Het Europees Parlement buigt zich in december over de kwestie, omdat fosfaat slecht voor de gezondheid is. Uit een onderzoek van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid uit 2012 is namelijk gebleken dat (overmatige) inname van fosfaat kan leiden tot hart- en vaatproblemen.

Duitsland

Ruim 80 procent van de 500 ton kebabvlees die dagelijks wordt geproduceerd is afkomstig uit Duitsland. Een einde van het kebabtijdperk kan daar grote gevolgen hebben voor de werkgelegenheid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Is het einde van de döner kebab in zicht?
Sluiten