Rosan de Vos
Rosan de Vos Eten & drinken 8 nov 2017 / 13:05 uur

Eet met aandacht om snackgedrag te voorkomen

Na een lange werkdag een restje uit de koelkast pakken en op de bank ploffen met je favoriete Netflix-serie: voor iedereen met een druk leven is dit waarschijnlijk ontzettend herkenbaar. Maar hoe gezond je maaltijd ook is, je krijgt sneller een snack-attack als je weinig aandacht aan je eten besteedt.

Grijpen naar de koektrommel

Hoe goed we dingen onthouden, is afhankelijk van de hoeveelheid aandacht we dingen op dat moment geven. Door tijdens het eten je aandacht echt te richten op het voedsel, zal de herinnering aan die maaltijd versterkt worden, waardoor je deze maaltijd als verzadigd herinnert. Doe je dit niet, werkt het averechts. Grote kans dat je dan sneller naar die koektrommel grijpt, ondanks dat je net misschien wel een heel bord pasta verslind hebt.

Ook wordt je inschattingsvermogen van de hoeveelheid die je consumeert aangetast wanneer je afgeleid raakt tijdens het eten. Voor je het weet heb je dus twee keer zoveel calorieën in je mond gepropt dan nodig, schrijft het Parool. De kans op zwembandjes en overbodige vetrollen is hierdoor alleen maar groter. En aangezien 41,3 procent van onze bevolking te zwaar is, is het misschien best het overwegen waard.

Door het groeiend aantal afleidingen in onze maatschappij, wordt het er ons allemaal niet makkelijker op gemaakt. Dus wil je dus wat kilootjes kwijtraken? Belangrijk om al je apparaten uit te zetten en gewoon aan de keukentafel te zitten. Is ook gewoon gezelliger. En dan kun je misschien wel zonder schuldgevoel een (klein beetje) extra opscheppen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eet met aandacht om snackgedrag te voorkomen
Sluiten