Sanne van Rij
Sanne van Rij Eten & drinken 4 okt 2017 / 14:05 uur

Zó voorkom je een ‘food coma’

Heb je net tevreden een complete maaltijd van pannenkoeken, avocado en milkshakes naar binnen geschoven, gaat het vervolgens toch weer mis: je kan je ogen bíjna niet meer openhouden. Hallo food coma! Met deze tips blijf je fris als een hoentje, zélfs tijdens de allergrootste brunch.

Hoe zo’n food coma je lichaam binnensluipt? Tja, dat kan aan meerdere zaken liggen: als je opeens meer eet dan je gewend bent of een portie patat soldaat maakt, moet je maag extra hard werken om de vertering te laten beginnen. Energie en bloed wordt uit heel je lichaam gehaald, waardoor ook een deel van het bloed van de hersenen wordt aangewend. Dat kan zorgen voor een fikse dip: een food coma, dus.

Alhoewel je slaperigheid niet altijd kan voorkomen, zijn er volgens Lisa Drayer, Amerikaans voedingsdeskundige en journaliste, een aantal tips om in je achterhoofd te houden:

1. Eet klein(ere) maaltijden

Goed, misschien een open deur, maar dit is écht een belangrijke: hoe groter je maaltijd is, hoe eerder je richting bed wil. Vooral rond lunchtijd blijf je een stuk fitter wanneer je kleinere porties tot je neemt.

2. Ga vroeger lunchen

Als je om 1 uur gaat eten, valt je maaltijd samen met de middagdip die je sowieso hebt. Ga dus liever rond 11:45 richting de kantine.

3. Ga soms voor vloeibaar

Volgens Lisa betekent dit niet dat je altijd voor een smoothie moet gaan, maar een lichtere maaltijd kan absoluut helpen: denk aan een goedgevulde soep of maaltijdsalade.

4. Pak dat bakkie pleur

Kijk, dit horen we graag: een kop koffie kan de vermoeidheid écht beperken na een fikse maaltijd. Wees echter niet te gretig: dan kom je weer niet in slaap wanneer je wel je rust wil en kan pakken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zó voorkom je een ‘food coma’
Sluiten