Sofie Smulders
Sofie Smulders Eten & drinken 26 okt 2017
Leestijd: 1 minuut

Oh oh: de wijnproductie was in jaren niet zó laag

Het gaat niet zo goed met de internationale wijnproductie. Vooral in Zuid-Europa was het afgelopen jaar geen vetpot: de internationale wijnorganisatie vreest een historisch dieptepunt in Italië, Frankrijk en Spanje.

Dit wordt veroorzaakt door de extreme weersomstandigheden in het afgelopen jaar. De flinke vorst en de extreme droogte dragen niet bij aan de wijnproductie in de Europese Unie, meldde het OIV tijdens een persconferentie.

We moeten het hebben van de wijnboeren in Italië, Frankrijk en Spanje, de belangrijkste landen op het gebied van de populaire drank. Alhoewel ze dit jaar ook de grootste wijnproductie hadden, gingen ze er wel met respectievelijk 23 procent, 19 procent en 15 procent op achteruit, vergeleken met vorig jaar.

Wereldwijde afname

Ook de productie in Duitsland en Griekenland nam sterk af. In Portugal, Roemenie, Hongarije en Oostenrijk werd er juist meer wijn geproduceerd. Buiten Europa verandert er niet veel in vergelijking met voorgaande jaren.

Wereldwijd is er een flinke daling van wijn: ten opzichte van 2016 gaat het aantal geproduceerde liters met 8,2 procent omlaag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.