Ingelise de Vries
Ingelise de Vries | LinkedIn Eten & drinken 4 okt 2017 / 13:30 uur

Is dit hét nieuwe dieet om gezond te leven?

Scandinavië is hip. Na hygge, de Deense manier van leven kwam fika, ook een Scandinavische manier van leven. En nu moeten we ook nog eens eten als onze noorderburen, want die blijken te blaken van gezondheid.

Het is een nieuwe hype in eet-land, en het Scandinavische dieet blijkt ook nog eens bar makkelijk. We hoeven niet allerlei vreemde sapjes, kuurtjes, houtskooltabletten of vast-ritmes te ontwikkelen, als je een beetje normaal eet verandert er in principe vrij weinig. Alleen je ingrediëntenlijst wordt iets anders dan nu.

Gebalanceerd en gezond

Een dieet hoeft niet per se te betekenen dat je een paar weken lang heel vreemd eet, een dieet is namelijk de manier waarop je eet. Je kunt dus ook de manier waarop je eet helemaal omgooien. Vaak zorgen kleine veranderingen – zoals geen frisdrank meer drinken of snacks te laten staan – al voor een veel gezonder lichaam of gewicht. De Scandinaviërs kunnen daar ook wat van, zo blijkt. Het New Nordic Diet is gebalanceerd en gezond, zeggen voedingsspecialisten.

Wat het precies is? De naam klinkt misschien ingewikkeld, maar het valt mee. Het draait bij dit dieet om vers eten dat zoveel mogelijk lijkt op hoe het uit de natuur komt. Je eet volkoren granen, vis uit de zee, vlees, wortelgroenten, bladgroenten met donkere bladeren, zuivel met weinig vet en fruit.

Veel ingrediënten

We hebben het dan over een flinke lijst ingrediënten. Denk bij dierlijke producten aan eieren, kaas, melk, vetarme yoghurt, zalm, haring, makreel, tonijn, witvis, forel, gevogelte en wild. Wat groenten en fruit eet je ui, aardappelen, prei, wortels, kool, broccoli en boerenkool, maar ook bessen, appels en pruimen. Dat vul je aan met noten, zaden, raapzaadolie, haver, rogge en gerst.

Of het een beetje gezond is? Voedingsdeskundige Tarah Chieffi van PopSugar denkt van wel. „De meeste van ons zijn afhankelijk van snel eten, suikerhoudende dranken, snacks die je onderweg haalt, zoals koekjes of chips”, schrijft ze. „Het New Nordic Diet kent een breed spectrum aan fruit en groenten, volkoren granen en mager vlees. Het fruit zorgt voor antioxidanten, de dierlijke producten voor proteïnen en de vezels en energiekick haal je uit de granen.”

Geen raapzaadolie

Uit onderzoek is gebleken dat dit dieet je cholesterol kan verlagen en je bloeddruk op peil kan brengen. Nog meer goed nieuws: je hoeft met dit dieet niet op de calorieën te letten of minder te gaan eten om wat kilo’s te verliezen, denkt Chieffi. Wel heeft ze haar twijfels bij raapzaadolie. „Dat is vaak chemisch bewerkt, dat is bij extra virgin olijfolie en kokosolie niet zo. Hoe gezond olie is, ligt aan de kwaliteit van de plant waar het van gemaakt is.”

Dit dieet werd al in 2004 geïntroduceerd. Vooral in Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden wordt op deze manier gegeten. Een aantal voedingsdeskundigen en chefs hebben dit dieet ontwikkeld om mensen in deze regionen gezonder te laten eten.

Hygge? Fika?

De laatste tijd hoorden we veel over hygge, een Deens uitdrukking. De beste vertaling in het Nederlands is ‘gezelligheid’. Door de inrichting van een ruimte, de sfeer en eten en drinken weten de Denen hygge te creëren. Fika is een Zweedse gewoonte die daar mooi bij aansluit. Bij fika drink je een kop koffie in hygge-stijl, uiteraard niet zonder heerlijk taartje of gebakje. Tegenwoordig wordt het ook gedaan met taart en/of iets hartigs. Er wordt met fika écht even pauze genomen van de dagelijkse dingen en er wordt tijd genomen om samen wat te drinken en eten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Is dit hét nieuwe dieet om gezond te leven?
Sluiten