Metro
Metro Eten & drinken 31 okt 2017 / 11:00 uur

Er zitten visblazen en alvleesklieren in je wijn

Lees en huiver: naast sulfiet kunnen er ook extracten van gedroogde visblazen en alvleesklieren van runderen in wijn zitten. De eerste vrouwelijke Master of Wine in Frankrijk, Isabelle Legeron, eist dat alle ingrediënten worden vermeld op het etiket.

Volgens Legeron beseffen maar weinig wijndrinkers wat ze zoal binnen krijgen. „Zo weten ze niet dat die speciale fles die ze voor hun verjaardag opentrekken ook een visderivaat bevat, zogenaamd visleer”, zegt Legeron tegen het Belgische HLN.

„Dat wordt vrij algemeen gebruikt in witte wijn en schuimwijnen, waar het dienstdoet als bindmiddel. Tegenwoordig letten mensen heel goed op wat ze eten, dus waarom niet op wat we drinken?”

„Wijn is een landbouwproduct en een voedingsproduct, maar mensen zien wijn als een andere categorie. Wijndrinkers zouden moeten lobbyen met hun geld. Door geen wijn te kopen waarvan we niet weten hoe die is gemaakt.”

Wijn is als worst

Deze week komt het boek Vin Naturel van Legeron uit in Frankrijk. In het voorwoord schrijft ze: „We blijven wijn slurpen die het equivalent is van worst met het opschrift ’ lees van vrije uitloop’, terwijl die worst in werkelijkheid van batterijkippen is gemaakt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Er zitten visblazen en alvleesklieren in je wijn
Sluiten