IngelisedeVries
IngelisedeVries Eten & drinken 12 aug 2017 / 12:52 uur

Metro proeft NELIS West in Amsterdam

Sinds mei heeft het succesvolle NELIS Oost in Amsterdam er een broertje bij: NELIS West. Op het Witte de Withplein in de Baarsjes is er plek voor een kleine honderd gasten die in tegenstelling tot in Oost kunnen ontbijten, lunchen én dineren.

Twee jaar geleden openden Kees van Marle en Inge Galem NELIS Oost, inmiddels een begrip in de Amsterdamse Indische buurt. De zaak zit zo vaak vol, dat het tijd was voor een tweede vestiging. In mei openden ze samen met Robert de Balbiaan de tweede vestiging. Niet op de meest makkelijke locatie: de Witte de Withstraat en het aangrenzende plein zijn geen plekken waar het razend druk is. Hoewel de buurt steeds hipper wordt, ligt NELIS West niet in de loop. Zeker niet-Amsterdammers zullen toch sneller naar de steeds hipper wordende Jan Evertsenstraat en het eerste stuk van de Admiraal de Ruijterweg gaan, waar de hoeveelheid nieuwe tenten niet bij lijkt te houden.

Amuse. Beeld: Ingelise de Vries

Niet luidruchtig

NELIS West is geen restaurant waar je met een luidruchtige groep vrienden gaat zitten eten. Hoewel er achterin een tafel staat waar je met een grotere groep kunt zitten, nodigt het restaurant meer uit om lekker even te eten met je geliefde, bij te praten met een goede vriend(in) of om je ouders mee naartoe te nemen als ze een dagje bij je langskomen in Amsterdam. Er hangt een relaxte sfeer, de muziek staat precies hard genoeg en zelfs als het restaurant voller begint te lopen, wordt het niet rumoerig.

De kalfsrosbief met tonijnmayonaise. Beeld: Ingelise de Vries

Amuse

En dat eten, daar komen we uiteindelijk voor. Kom je dineren, dan krijg je nog voor je hebt bedacht wat je wil eten een amuse. Een klein glaasje soep die per dag wisselt, popcorn met Marokkaanse kruiden en grote olijven. Tijdens het eten kunnen we op zoek naar ons favoriete gerecht, vooralsnog dezelfde kaart als in Oost, en de fijne wijnkaart bestuderen. Van truffelfregola tot op chorizo gebakken heilbot en van eendenborst tot gewoon een goede burger. Voor vegetariërs en veganisten is NELIS niet echt de juiste spot: als veganist kun je alleen voor de Dutch Weed Burger gaan en als vegetariër heb je daarnaast nog de optie voor de truffelfregola. De rest van de kaart betreft vlees en vis. Vragen kan altijd, en het enorm toegankelijke en vriendelijke personeel doet vermoeden dat ze wel zullen proberen een oplossing met je te vinden.

Gambas in zoet-pittige saus. Beeld: Ingelise de Vries

Romige gamba’s

We besluiten te beginnen met de gamba’s en de kalfsrosbief. En alleen al de gamba’s zijn reden genoeg om terug te gaan naar NELIS West. Ze zijn gepeld, alleen het hoofd moet je er zelf nog afhalen, en gemarineerd in een zoet-pittige saus. De gamba’s zijn romig en stevig en zorgen dat je er spijt van krijgt dat je niet toch de grote portie bestelde. De kalfsrosbief wordt geserveerd met gefrituurde kappertjes en tonijnmayonaise, dat blijkt een heerlijke combinatie.

Op huid gebakken eendenborst met zoete aardappelfriet. Beeld: Ingelise de Vries

Grote porties

Vis gebakken in chorizo, dat is iets dat we moeten proberen. Ook dat blijkt een fantastisch samenspel op de tong. De vis wordt geserveerd met truffelfregola en venkelmousse. Hoewel er onwijs veel te proeven valt, gaan de smaken allemaal goed samen. De eendenborst op huid gebakken staat ook op tafel, met knapperige zoete aardappelfriet. Hij ligt op een bedje van seizoensgroenten die in de strijd uiteindelijk zijn gesneuveld. De amuse, een flink voorgerecht én enorme porties in het hoofdgerecht zorgen ervoor dat we volzitten. Ik ben fan van grote porties, zeker voor de prijzen die NELIS West rekent, maar dit is iets teveel van het goede.

Op chorizo gebakken heilbot met mosselen en truffelfregola. Beeld: Ingelise de Vries

Mysterie

Of we nog een dessert willen, is de vraag. We vragen overmoedig om de kaart, die uiteindelijk niet komt. Meestal gaat het goed, maar zo nu en dan zit je toch wel erg lang alleen aan je tafel. Het is maar goed ook dat de dessertkaart niet meer komt, want we zitten zó vol dat de smaak van het nagerecht een mysterie zal moeten blijven. Misschien de volgende keer, als we terugkomen voor de gamba’s.

NELIS West, Witte de Withplein 43, Amsterdam. NELIS West is elke dag open vanaf elf uur tot na het diner.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Metro proeft NELIS West in Amsterdam
Sluiten