Sofie Smulders
Sofie Smulders Eten & drinken 19 jul 2017

Je mag weer gezien worden met een glas rosé

De ‘booze of choice for millennials’ is rosé, volgens The Guardian. Op Instagram zou de wijn weer helemaal hot zijn en ook de verkoopcijfers van verschillende wijnmerken laten de laatste jaren een groei zien. In de zomer doet rosé het sowieso beter dan in de winter, maar staat het roze drankje bij de Nederlandse wijnliefhebber ook weer wat meer op de kaart?

„Het begint weer echt een ding te worden”, zegt Martijn Brander van wijnexpert.nl. De populairste van het moment is die uit de Provence, vertelt hij. Dit beaamt Laura Lemmers van Wijn Spijs Magazine. „Sindsdien lijkt de rosé weer in opkomst en lijkt hij al wat meer mee te gaan op bijvoorbeeld de boot.”

Provence-rosé

De Provence-rosé is populair vanwege zijn smaak, die is kruidig en verfijnd. Ook niet onbelangrijk: zijn mooie kleur. Om die reden doet rosé het ook goed op Instagram. ‘Ik neem het leven niet te serieus’, zegt het drankje volgens blogger Lorna Andrews. Maar dat wijnkenners rosé zelf nu wel serieus nemen, draagt bij aan een positief imago.

Het valt niet meer in de B-categorie wijnen. „Het beeld is door de jaren heen volledig gekeerd”, zegt Brander. Zo is wit tegenwoordig ook veel populairder dan rood, maar grijpen wijnliefhebbers in de zomer ook naar rosé. „Er worden steeds betere rosés gemaakt. Je mag ermee gezien worden.”

Waarom dat voorheen niet ‘mocht’, is eigenlijk vreemd. Lemmers: „Het wordt neergezet als meisjesdrankje, terwijl het net zo goed gefermenteerd druivensap is.” En zoals veel mensen wel denken, is het ook geen mix van rode en witte wijn, zegt Brander. „Het is gemaakt van blauwe druiven, waarvan de schilletjes kort in contact staan met druivensap.”

Wijn-spijs

Rosé heeft het in restaurants nog vaak zwaar te verduren. Jammer, vindt Lemmers. Want rosé is ook op gastronomisch gebied hartstikke interessant. Het gaat goed samen met zowel vlees als vis en schaal- en schelpdieren. Alhoewel rosé nog steeds het onderspit delft op de wijnkaart, komt hij volgens Martine Brander Dorgelo van Brander Wines wel steeds meer voor in wijnarrangementen als overstap van wit naar rood.

De wijnkenners die wij spraken willen rosé dolgraag uit het jongemeisjes-hoekje halen en dat lijkt te gebeuren. Rosé wordt door alle bevolkingsgroepen (die alcohol mogen drinken) meer gedronken. Brander: „Rosé heeft zich van slobberwijn ontwikkeld tot kwaliteitswijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Je mag weer gezien worden met een glas rosé
Sluiten