Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Eten & drinken 23 jun 2017 / 14:58 uur

Zo ontdek je jouw smaak in wijn

Het gebruikelijke merk, een aantrekkelijk etiket of gewoon in de aanbieding. Veel mensen hebben moeite met het kiezen van een goede wijn. De heren van Grapedistrict vinden echter dat wijn voor iedereen is en willen met hun nieuwe app en smaaktest de drank toegankelijker maken.

Metro sprak met een van de oprichters, Gijs Groenevelt, die een aantal tips deelt om jouw favoriete wijn te vinden.

Kies nooit goedkoopste wijn

„In de categorie 4 tot 7 euro maakt het veel uit of je een fles wijn van een euro duurder neemt”, meent Groenevelt. Die eerste stappen gaan volgens hem zo hard dat iedereen het verschil proeft. „Elke cent die je duurder gaat, zit in de wijn zelf. De wijncurve gaat snel omhoog. Want de vaste kosten voor wijn, zoals de accijns, fles, label, het vervoer, zijn altijd hetzelfde. Als je iets meer betaalt, gaat dat allemaal naar het sap zelf. Ook onder de 10 euro kun je fantastische wijnen vinden!”

Verlaat je comfortzone

„Als mensen eenmaal iets hebben ontdekt wat ze lekker vinden, kopen ze vaak steeds hetzelfde. Dan weet je in ieder geval zeker dat het lekker is. Maar het leuke van wijnen is juist dat het niet steeds hetzelfde is”, aldus de oprichter. Bij Grapedistrict hanteren ze een vergelijkbaar algoritme als bij Spotify, maar in plaats van nieuwe muziek, leer je nieuwe wijnen ontdekken op basis van jouw smaak en die van smaakgenoten. „Als je van een bepaalde wijn houdt, dan is de kans dat je een vergelijkbare druif ook lekker vindt namelijk groot.”

Je weet meer van je eigen smaak dan je denkt

„Mensen weten meer over wat ze lekker vinden dan dat ze kunnen benoemen”, vertelt Groenevelt. „Als je bijvoorbeeld in een bepaalde streek alles heel lekker vindt, dan zegt dat al veel over je smaak. Je denkt dan wellicht nog niets over de inhoud gezegd te hebben, maar je hebt meer verteld dan je denkt. Als jij één bepaalde druif lekker vindt uit een warme streek met volle wijnen, zoals in Sevilla, dan kun je andere type wijnen daaraan koppelen uit een vergelijkbare streek.”

Kies wijnen aan de hand van herkenbare dingen

„Het moeilijke van wijn is taal.” Mensen hebben namelijk een ander taalgebruik op het gebied van wijn. „Wat jij bijvoorbeeld zuur vindt, noem ik fris” Ben je een beginner op het gebied van wijn? Probeer dan niet op basis van wijnmerken zoals Merlot je wijn uit te kiezen, maar gebruik, net als in de smaaktest van het merk, herkenbare dingen om achter jouw smaak te komen. Dol op espresso’s? Dan hou je waarschijnlijk van bittere tonen. Een echte oesterfan? Vraag dan om een wijn met een zilitige (zee-achtige) smaak.

De smaak van wijn verandert door eten

Vetten in eten geven een soort laag in je mond. „Het kan zijn dat een frisse en lichte wijn goed past wanneer je net op het terras zit met een zonnetje erbij, maar stel dat iemand kippetjes heeft gebraden, vol met vet, dan kan dezelfde wijn smakeloos worden. Een andere wijn kan dan juist relaxter smaken, omdat vet in je mond de smaak minder heftig maakt.”

De smaakintensiteit van de wijn moet bovendien kloppen met het eten. „Gerechten met veel smaken (zoals de garnalen in knoflook), hebben een wijn nodig die daarmee om kan gaan.” Denk ook aan waar het gerecht vandaan komt en welke wijnen ze daar drinken. „Aan de Franse kust eten ze oesters of kreeft uit de zee, dan kun je ook beter kiezen voor lichtere, frissere wijnen. Maar in Portugal, waar ze paella en garnalen eten, schenken ze vaak een kruidige, volle wijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Zo ontdek je jouw smaak in wijn
Sluiten