Daisy Heyer
Daisy Heyer Eten & drinken 8 mei 2017

Nederlander houdt écht van avocado

Nederlanders houden van avocado’s. Met het enorme succes van het Amsterdamse restaurant The Avocado Show (het eerste avocadorestaurant ter wereld) leek dat al een feit, maar nu is er ook daadwerkelijk bewijs dat de Hollander écht heel erg veel liefde voor de groene vrucht heeft.

Wij zijn na de Verenigde Staten namelijk de grootste importeurs van avocado ter wereld. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Niet zo vreemd, want avocado’s lijken bij ieder gerecht een welkome toevoeging, worden door de meeste mensen als lekker bestempeld en zijn volgens honderden voedselgoeroes ook hartstikke gezond.

433 miljoen euro

Volgens het onderzoek voerde Nederland in 2016 433 miljoen euro aan avocado’s in. Een recordbedrag en uit de cijfers blijkt ook dat de vrucht de laatste jaren onwijs populair is geworden. Er wordt namelijk vier keer zoveel ingevoerd als in 2008.

80 procent

Sowieso zijn avocado’s vooral in Europa populair, want bijna 80 procent van de vruchten is uiteindelijk voor Europese landen bestemd. Ook Duitsland, Noorwegen, Zweden en Denemarken zijn fan van het product.

Nummer 2

De avocado is niet de allerpopulairste vrucht die wij invoeren vanuit het buitenland, die eer is toebedeeld aan de druif. Gek genoeg verslaat de groene rakker wel de banaan die een mooie derde plek op de lijst van geïmporteerde fruitsoorten heeft. Trouwens: de appel is echt heel erg 2008. De invoer van appels is sindsdien sterk gedaald. Misschien moeten we er ‘een avocaadootje voor de dorst’ van maken?

40 miljoen kilo

In 2016 was 40 miljoen kilo avocado’s bestemd voor de Nederlanders. Kom maar op met die guacamole!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nederlander houdt écht van avocado
Sluiten