Ellen Mannens
Ellen Mannens Eten & drinken 12 mei 2017
Leestijd: 3 minuten

Coq au vin voor de lente

Metro schuift wekelijks aan bij lezers en stelt de vraag: wat is jouw lievelingsrecept? Deze week: het succes van foodblogger Kim Alstede begon met een dronken kip.
Laten we de vaste eetrubriek van deze week beginnen met een tip van onze gastvrouw van vandaag: „Gewoon uitscheuren dit recept, meenemen en vanavond thuis maken.”

Maak kennis met Kim Alstede. Sinds anderhalf jaar fulltime foodblogger voor haar eigen blog degenietendefoodie.nl. Een blog dat, de naam verraadt het al, over genieten gaat. En daarom deelt ze vandaag haar variant op de traditionele coq au vin met ons. „Met dit gerecht kun je net even extra genieten op een doordeweekse dag en het is nog makkelijk te bereiden ook.”

Maar er zit voor Kim meer achter de goed ruikende kip in zijn vrolijke gele saus. „Met dit gerecht is het echt allemaal uit de hand gelopen”, zegt ze, doelend op het moment waarop de pas geopende Rotterdamse Markthal haar en nog enkele foodbloggers vroeg een recept te ontwikkelen. In één klap groeide degnietendefoodie.nl uit van een hobbyproject tot een platform over eten, reizen en genieten met ruim twintigduizend unieke bezoekers. „Dit recept liet me inzien wat ik kon bereiken. Een aanmoediging. Durf te leven, ga verder met je passie.”

Dronken kip, doopte ze het gerecht dat ze ontwikkelde aan de hand van de ingrediënten die ze in de Markthal tegenkwam. „Ik ga altijd aan de slag met een leeg hoofd en een volle koelkast. Zo ontstaan de beste recepten. Al kokend. Ik bedenk nooit iets vooraf.”

Het traditionele Franse recept voor coq au vin was de inspiratie voor Kims eigen dronken kip. „Maar door witte wijn te gebruiken in plaats van rode, is het gerecht een stuk lichter. Goed geschikt voor het voorjaar.”

De paprikapoeder zorgt voor de vrolijke gele kleur en met een beetje geraspte pecorino is het gerecht helemaal af. In de keuken moet je gewoon niet te moeilijk doen, als het aan Kim ligt. Dat leerde ze van haar grote voorbeeld Nigella Lawson (onder meer bekend van haar kookboeken en -programma’s, red.). „Echt, ik ben ervan overtuigd dat iedereen kan koken. Als je maar een goede basis van ingrediënten hebt. In dit gerecht heb ik bijvoorbeeld gekozen voor kippendijfilet in plaats van een kippenpoot, omdat het vlees van de kippendij net wat malser is. En, eerlijk is eerlijk, omdat ik dan ook niet hoef te kluiven.”

Jouw recept op deze pagina?
Mag Metro ook bij jou komen eten? Stuur jouw recept en je contactgegevens naar [email protected]

Recept

Dronken kip

2 personen
Bereidingstijd: 20 minutenIngrediënten
4 kippendijen
180 g verse tagliatelle
300 g geraspte wortelen
250 ml slagroom
250 ml droge witte wijn
25 g boter
3 tl paprikapoeder
1 el olijfolie
peper en zout
15 g verse peterselie
50 g gebrande en gezouten cashewnoten
100 g pecorino

Bereiden

Meng voor de marinade de olijfolie met de paprikapoeder. Voeg naar smaak peper en zout toe. Smeer de huid van de kippendijen in met de marinade. Verhit de boter in een hapjespan en bak de kippendijen tot ze een goudbruin laagje hebben (ongeveer vier minuten).

Meng ondertussen de witte wijn met de slagroom in een kom. Hak de helft van peterselie fijn en voeg toe aan het slagroommengsel. Schenk het mengsel bij de bruin gebraden kippendijen en laat alles 13 minuten stomen met het deksel op de pan op laag vuur.

Snijd de schoongemaakte wortelen in dunne plakjes en voeg na 13 minuten toe aan de kip. Laat het gerecht nu nogmaals 7 minuten stomen voor beetgare wortelen.

Kook water in de waterkoker en kook de verse tagliatelle volgens instructies op de verpakking beetgaar. Voeg een scheutje olijfolie toe zodat de pasta niet gaat plakken. Hak de cashewnoten en de overgebleven peterselie fijn. Rasp de pecorino-kaas.

Leg de tagliatelle in een toren midden op een bord en daarop het mengsel met de dronken kip. Garneer met de cashewnoten, peterselie en pecorino.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Coq au vin voor de lente
Sluiten