Chili sin carne-soep met milde gerookte peper
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.metronieuws.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2017%2F04%2Fa723f26d7bd1060897188e4224dd181a-1492671519.jpg)
Ingrediënten
1 hot and smokey chipotle morita (gedroogde peper, online verkrijgbaar, of gebruik chipotle-poeder)
350 g gedroogde kidneybonen, een nacht geweekt in ruim water
1,5 l water
2 laurierblaadjes
50 ml olijfolie
1 middelgrote ui, fijngesnipperd
½ wortel, in dobbelsteentjes
2 tenen knoflook, fijngesneden
½ rode Spaanse peper, fijngesneden
1 tl paprikapoeder
2 tl komijnzaad, gemalen
50 g tomatenpuree
1 groene paprika, geroosterd, in blokjes
sap van 1½ limoen
zeezout
zure room, bosui, koriander, om te garneren
Bereiding
Week de chipotle-peper in warm water tot hij zacht is. Spoel de geweekte kidneybonen schoon in een vergiet. Doe ze in een pan en voeg het water toe, of zoveel tot de bonen ruim onderstaan. Breng op hoog vuur aan de kook met 1 theelepel zeezout, de laurierblaadjes en de chipotle-peper. Schep eventueel schuim van het oppervlak. Kook de bonen zacht en gaar in 75-90 minuten. Giet ze af maar bewaar het kookvocht.
Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit daarin de ui, wortel, knoflook en Spaanse peper met een snufje zeezout. Voeg dan paprikapoeder en komijn toe en fruit die kort mee. Roer de tomatenpuree erdoor en voeg de kidneybonen samen met het kookvocht toe. Gebruik zoveel water tot het geheel net onderstaat. Vul zo nodig aan met kraanwater. Laat de soep zachtjes koken tot hij romig is. Roer er tot slot de geroosterde paprika door.
Breng op smaak met limoensap en zeezout. Serveer de soep met zure room, bosui en koriander.
Uit: Soup enzo, 16,99 euro