Ellen Mannens
Ellen Mannens Eten & drinken 11 mrt 2017 / 11:05 uur

Het nationale gerecht van Suriname blijft een hit

Metro schuift aan bij lezers en stelt de vraag: wat is jouw lievelingsrecept? Deze week: Armand maakt B.B. met R., oftewel bruine bonen met rijst.

‘Ik ben niemands huishoudster’, menig Surinaamse moeder zal het tegen haar kroost gezegd hebben. En zo werd ook Armand opgevoed met zijn eigen taken in huis. „Wassen, strijken, bewust boodschappen halen, schoonmaken”, somt Armand Bakboord zijn taken op. „En koken hoorde er ook bij.”

Dat kwam goed uit, want het leidde ertoe dat Armand inmiddels alweer 25 jaar zijn eigen cateringbedrijf heeft, maar ook – misschien zelfs belangrijker voor een vader – dat zijn dochters te pas en te onpas roepen dat ze altijd lekker eten thuis.

Maar wat kook je als al je gerechten thuis favoriet zijn en Metro je vraagt je favoriete gerecht te delen? Daar bieden Armands Surinaamse roots de oplossing. „We eten bruine bonen met rijst, of B.B. met R. zoals Max Woiski ooit zong. Het nationale gerecht van Suriname dat je op ieder feestje tegenkomt naast de nasi, bami, geroosterde kip, pastei, kousenband en pom met zoutvlees.”

Waarom het Surinames nationale gerecht werd? „Omdat het echt lekker is, eenvoudig te bereiden en geschikt voor grote families of vriendengroepen.” Anno 2017 geeft Armand het traditionele gerecht zijn eigen twist. „De originele ingrediënten zijn bruine bonen, gehakte kippenpoten en ontzout zoutvlees. Ik laat het zoutvlees weg en vervang de kippenpoten voor kippendijfilet.”

En vergeet ook zijn ‘geheime’ ingrediënt niet: suiker. „Ik houd van de combinatie zout en zoet. Nog een tip: niet de bonen alleen opwarmen. Dat doen veel Nederlandse koks. Maar ik laat ze zeker een half uur meekoken. Dan worden ze lekker zacht.”

Een pot met piccalilly uit de supermarkt komt op tafel om het gerecht compleet te maken. Vergis je alleen niet in dit potje piccalilly van Armand. Hij heeft er namelijk net in de keuken nog fijngehakte knoflook en een adjumapeper aan toegevoegd. „Niet te verwarren met de madame-jeanettepeper. Dat zijn die langwerpige gele en groene pepers. De adjumapeper ziet eruit als een kleine paprika. Die gebruik ik liever. Ze zijn minder heet, maar hebben een lekkerder aroma.”

Nu het eten klaar is en de piccalilly op smaak, ontbreekt er nog één ingrediënt: Surinaamse gastvrijheid. Omdat Armands gezin vandaag niet thuis is, nodigt Armand de aannemers uit die bij hem in de straat aan het werk zijn. Kunnen zij ook eens proeven wat ze iedere dag ruiken uit de keuken van Armand.

Jouw recept op deze pagina?

Mag Metro ook bij jou komen eten? Stuur jouw recept en je contactgegevens naar nieuwsredactie@metronieuws.nl

Recept

Armands bruine bonen met rijst

4 personen
Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten

2 potten bruine bonen
600 g kippendijfilet
1 blikje runderknakworsten
2 kleine uien
2 grote tomaten

3 teentjes knoflook
4 flinke takken bladselderij
2 el zonnebloemolie
1 komkommer
1 rode of gele adjuma (Surinaamse peper)

1 pot piccalilly
400 g witte rijst
Azijn
3 tl zout
8 el suiker

Zwarte peper
3 blaadjes laurier
3 kruidnagels
6 pimentballetjes

Bereiden

Snijd de kippendijfilets in reepjes, hak de knoflook fijn en snipper de ui. Verwarm de zonnebloemolie in een grote braadpan en bak hierin de uien, knoflook, kip en knakworstjes. Voeg twee blaadjes laurier, twee kruidnagels en vier pimentballetjes toe. Blus het geheel af met een in kleine blokjes gesneden tomaat.

Voeg nu de volledige inhoud van de potten bruine bonen toe met de gesneden bladselderij, twee theelepels zout, vier eetlepels suiker en een snufje gemalen zwarte peper.

Breng het geheel aan de kook en laat een half uur zachtjes doorpruttelen met een deksel op de pan.

Kook ondertussen de rijst.

Bereid de piccalillysambal. Hak een teen knoflook en de adjuma. Schep deze ingrediënten door de piccalilly samen met een theelepel zout en vier volle eetlepels suiker.

Serveer de rijst met daarbovenop een royale hoeveelheid bruine bonen, kip en worst, gegarneerd met gesneden partjes tomaat en piccalillysambal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het nationale gerecht van Suriname blijft een hit
Sluiten