Ellen Mannens
Ellen Mannens Eten & drinken 3 mrt 2017 / 15:05 uur

Heerlijke stamppot met zoete aardappel

Metro schuift aan bij lezers en stelt de vraag: wat is jouw lievelingsrecept? Deze week: Els’ stamppot met feestgarnering.

Maak een gezonde stamppot, dat was de opdracht die Els van Eyken en haar collega’s van kookwinkel Kookpunt deze winter kregen. Want het verkopen van keukengerei is leuk, maar wie in een kookwinkel werkt, wil natuurlijk ook af en toe lekker koken. Daarom houden de medewerkers iedere twee maanden een ‘wedstrijdje’. „De ene keer ga je uit je dak met een aubergine, nu was het gezonde stamppotje de opdracht.”

Het levert een wedstrijd op met een dikke knipoog. „We hebben een driekoppige jury die proeft en een winnaar bepaalt. De winnaar mag de volgende keer in de jury. Maar waar het vooral om gaat, is elkaar inspireren. De een maakt een traditionele hutspot, de ander gaat aan de slag met een stamppot met bloemkool.”

Werkblad vol garnering

Die ‘ander’ is Els in dit geval. Vandaag komt er geen enkele Hollandse aardappel aan te pas voor haar stamppot. „Gezond is de opdracht. Dus kies ik voor zoete aardappel, want die mag je volgens de diëten de hele dag door eten, en ik voeg bloemkool toe. Ik bak in olijfolie, kokosolie en echte boter en gebruik zoveel mogelijk verse producten… maar misschien heb ik een beetje veel ingrediënten”, zegt ze terwijl ze vrolijk naar een werkblad vol garnering kijkt.

Els is dan ook niet voor niets de stylist van de winkel. Eten moet smaken, maar het oog wil ook wat. De garnering moet dus nog over de stamppot ‘gecomponeerd’ worden, zoals Els het zelf noemt. Als een dirigent gaan haar handen over de uitjes in het zuur, de kiemgroenten, gegrilde paprika en de venkel. Alle ingrediënten krijgen zorgvuldig een plekje op het bord. „Je kunt ook wat minder ingrediënten gebruiken, maar ik word nu eenmaal blij van al die kleuren.”

Prijswinnend gerecht

Met een goed gekruide gehaktbal lijkt de stamppot af, maar er mist nog één signature. „Er moet altijd een geintje inzitten.” Dus komt er uit de pan een gekookte peterseliewortel. Als ook die is toegevoegd, is de gezonde stamppot echt klaar. Is het een prijswinnend gerecht? „Dat maakt mij niet uit. Het is gewoon veel te leuk om op zo’n manier met eten bezig te zijn.”

Benieuwd naar de winnaar? Klik dan hier.

Jouw recept in de schijnwerpers?

Mag Metro ook bij jou komen eten? Stuur jouw recept en je contactgegevens naar [email protected].

Recept

Bloemkoolstamppot met zoete aardappel

4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

8 zoete aardappelen
1 bloemkool
1 pakje roomboter (ongezouten)
500 g kalfsgehakt (gekruid)
3 rode paprika’s
500 g wilde spinazie
1 peterseliewortel
1 rode peper
2 rode uien
Scheutje wittewijnazijn
Scheutje olijfolie

1 el suiker
1 teen knoflook
1 doosje kiemgroenten
1 venkel
1 bosje koriander (of peterselie)
1 zakje kerrie masala kruidenpasta
Zout
Olijfolie of kokosolie

Bereiden

Maak twee uur van tevoren de gepekelde uien voor de garnering. Snijd de rode ui in ringen. Doe de ringen in een potje met de helft olijfolie en de helft wittewijnazijn. Voeg de suiker en fijngesneden knoflook toe en sluit het potje af.

Verwarm de oven op 200 graden. Snijd de paprika in kleine blokjes, verdeel over een ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Zet de paprika een half uur in de oven.

Draai vier ballen van het gehakt. Bak de gehaktballen aan in de kokos- of olijfolie. Zet het vuur laag en voeg de kruidenpasta en fijngesneden rode peper toe. Laat de gehaktballen sudderen tot ze gaar zijn.

Was de zoete aardappelen. Laat de schil zitten voor extra vitaminen. Snijd de aardappelen in stukjes en kook ze in ruim water 20 minuten tot ze zacht zijn. Snijd de bloemkool in roosjes en kook de laatste 10 minuten mee met de aardappelen. Giet het water af. Voeg 50 gram boter toe en stamp tot puree. Voeg zout toe naar smaak.

Kook ondertussen de peterseliewortel ca. 20 minuten. Wok als laatste kort de spinazie tot deze zacht is.

Serveer de spinazie op de stamppot en voeg de fijngehakte venkel, pittige kiemgroenten, fijngehakte koriander, gepekelde uitjes, een halve peterseliewortel en paprika toe als garnering.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Heerlijke stamppot met zoete aardappel
Sluiten