Alice Boothby
Alice Boothby Eten & drinken 23 mrt 2017
Leestijd: 4 minuten

Er sliepen zelfs fans op stoep van The Avocado Show

Je kunt er bijna niet meer omheen: de avocado wordt de laatste jaren massaal gegeten. In Amsterdam opende deze week The Avocado Show, waar alleen met het groene goud gekookt wordt.

En dat laat avocado-minnend Nederland niet ongeroerd: er kampeerden zelfs fans op de stoep in de hoop er te kunnen ontbijten. Toen Ron Simpson, chef Jaimie van Heije en Julien Zaal bekendmaakten dat ze het eerste avocadorestaurant ter wereld zouden openen in De Pijp, ging het nieuws de wereld over. De mannen achter The Avocado Show wisten niet wat hen overkwam.

Van Groot-Brittannië, de Verenigde Staten tot aan China: overal verschenen lovende aankondigingen dat je in Amsterdam avocadoburgers, avocadoroomijs en avocadofrieten kunt eten. De likes stroomden binnen, de reserveringen (ruim 1700) waren niet meer bij te houden. Hoe kan zo’n kleine zaak met slechts veertig stoelen zo’n groot succes zijn? Metro sprak met oprichter Ron Simpson.

Laten we bij het begin beginnen. Waar en wanneer ontstond het idee voor The Avocado Show?
Ik dronk met Julien een biertje op een zonnig maar ietwat koud terras, afgelopen oktober. We werkten in de marketing- en evenementenbranche en bespraken onze wensen en doelen. Ik gaf aan graag ooit een restaurant te willen, maar niet de zoveelste hamburgertent. Julien dacht er hetzelfde over. Toen we de opties doornamen, kwam één van ons met avocado op de proppen. Toen dat was uitgesproken, was er geen weg meer terug. De dag daarna hebben we er binnen twee uur een businessplan uitgeramd, een week later was het pand zo goed als rond. Als we iets in ons hoofd halen, dan doen we het goed. En snel.

Foto: Instagram @theavocadoshow
Foto: Instagram @theavocadoshow

Foto: Instagram @theavocadoshow

En toen ging het nieuws de wereld over.
Dat was waanzin. We kregen lyrische reacties uit Europese landen. Maar naarmate het nieuws landen bereikte waar avocadoplantages te vinden zijn, hoorden we een heel ander geluid. De populariteit van de avocado heeft ook een keerzijde. Het telen van avocado’s vergt veel water, in Mexico bedreigt de misdaad avocadoplantages. We waren nooit diep in de materie gedoken, tot we met de neus op de feiten werden gedrukt. We zijn te eerlijk en te begaan om dit soort issues links te laten liggen en willen het hele productieproces van onze avocado’s kunnen controleren. We zijn bezig met een documentaire om dat verhaal te kunnen in de toekomst te kunnen vertellen.

Nog even over de reserveringen, 1700?
We hebben alle reserveringen moeten weigeren en besloten om voor een first-come, first-served-principe te kiezen. Het laatste wat we willen is dat je acht maanden lang moet wachten op een tafeltje. Ik snap dat het niet leuk is om niet verzekerd te zijn van een plek, maar gemiddeld wachten mensen 20 minuten en krijg je nog een stukje avocado-brownie toe tijdens het wachten.

Wat is het meest bizarre dat je tot nu toe hebt meegemaakt?
Er heeft hier een groep toeristen voor de deur gekampeerd, omdat ze hier wilden ontbijten. Het leek wel alsof er een nieuwe sneaker van Kanye West gelanceerd werd! Maar ze kwamen echt voor ons. De kampeerders waren alleen één dag te vroeg voor de opening. We konden het niet over ons hart krijgen ze weg te sturen, dus hebben we een lekker ontbijtje voor ze gemaakt.

Heb je een verklaring voor dit succes?
Het is een combinatie van factoren. Onze timing was goed, de avocado is superpopulair, mensen zijn de laatste jaren steeds bewuster gaan eten en avocado-gerelateerde onderwerpen worden snel opgepikt op social media. Vroeger draaiden restaurants vooral om de chef, maar nu kan een concept ook om een gerecht of product draaien. Wij hebben in feite een winkel geopend waar alle avocadofans hun favoriete vrucht kunnen bestellen, geserveerd zoals ze die geliket hebben op Instagram.

Foto: Instagram @theavocadoshow
Foto: Instagram @theavocadoshow

Foto: Instagram @theavocadoshow

Ben je niet bang dat The Avocado Show een eendagsvlieg is?
Om te overleven moet je adaptable zijn. Het fijne is: wij kunnen alles van het hele avocadospectrum maken, en dat is ontzettend veelzijdig. Ik geloof echt niet dat mensen daar snel op uitgekeken raken. Bovendien is avocado vrij neutraal van smaak, het hoeft niet altijd naar avocado te smaken.

Welk gerecht is jouw favoriet?
Er staat een dadeltaart op de kaart waar ik enorm door verrast ben en iedereen kan aanraden. Normaal gesproken zou ik de laatste persoon zijn die ergens een dadeltaart zou bestellen. Die van ons wordt als het ware in de schil van de avocado geserveerd, met verkruimelde koek als pit. Het is niet alleen heel lekker, maar visueel gezien ook echt spectaculair.

Een rijpe avocado vinden is nog best een opgave, hoe springen jullie daarmee om?
Dat is de kracht van de leverancier.

Nog even, jullie serveren een avocadoburger. Dat glibbert toch zo tussen je vingers vandaan?
Haha, ja! Het ziet er prachtig uit, maar het is onmogelijk om te eten. De meeste gasten eten het met mes en vork, maar ik denk erover om vanaf volgende week latex handschoenen uit te delen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.