Ellen Mannens
Ellen Mannens Eten & drinken 18 mrt 2017
Leestijd: 3 minuten

Eieren en tomaat voor Chinese werklui

Metro schuift aan bij lezers en stelt de vraag: wat is jouw lievelingsrecept? Deze week: Jinai bereidt dé favoriet uit China.

Het lijkt zo’n simpel gerecht, Fān qié chǎo dàn, letterlijk vertaald: geroerbakte ei met tomaat. En dat is ook precies wat het is: roergebakken ei met tomaat, geserveerd met rijst. Maar juist op dit eenvoudige gerecht is de Tweede Maasvlakte bij Rotterdam gebouwd.

Hoe komt dat? „Een deel van de Tweede Maasvlakte is gebouwd door Chinese arbeiders”, vertelt Jinai Looi. „Ze verbleven in een hotel in Hellevoetsluis en aten het liefst drie keer per dag warme Chinese maaltijden. En dan wel echte Chinese maaltijden. Ze hadden ook een Chinees restaurant om de hoek, maar die gerechten vonden ze te zoet. De Chinese keuken in Nederland is eigenlijk een verbastering van de Chinees-Kantonese keuken met heel veel Indische invloeden.”

Zo kwam het dat Jinai, als dochter van een Singaporese moeder en Maleisische vader – geboren in Singapore en opgegroeid in Rotterdam – met haar kookstudio Het Zesde Geluk de maaltijden voor de Chinese werklui ging verzorgen. „Dat betekende dus zeker drie keer per week ei met tomaat, het gerecht dat Chinezen het meest eten.”

Comfortfood noemt Jinai het eiergerecht zelf. „Vroeger gebruikte mijn vader altijd lekker veel eieren en vochten we om het grootste stuk ei in de pan. Dit recept is de basis, maar je kunt het zo luxe maken als je zelf wilt door extra ingrediënten toe te voegen. Bijvoorbeeld krab. Dan heb je foe yong hai.”

Foe yong hai met krab? „Ja. Hai betekent krab in het Chinees. Je zou dus eigenlijk een gerecht met krab moeten krijgen als je bij de Chinees foe yong hai bestelt. Foe yong betekent ‘Hibiscus lotus’, een Chinese bloem die staat voor geluk. In de naam komt dus geen ei voor. Als je het echt goed wilt doen, moet je voortaan foe yong ‘dan’ bestellen… of vragen waar de krab is gebleven.”

Jouw recept op deze pagina?

Mag Metro ook bij jou komen eten? Stuur jouw recept en je contactgegevens naar [email protected]

Wie is wie

Jinai Looi, eigenaar Het Zesde Geluk. „Ik werd geboren in Singapore waar je, als het om eten gaat, alle keuze hebt. In Nederland werd varkenskarbonade met doperwtjes mijn favoriete eten.”

Recept

Chinees roerbakei met tomaat

4 personen
Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten
4 middelgrote tomaten, in partjes
6 eieren
Snufje zout
½ tl suiker
Paar druppels sesamolie
1 bosui, in dunne ringetjes
½ el plantaardig olie
(Vlees, vis of schaaldieren)Bereiden

Kluts de eieren en breng ze op smaak met een beetje zout.

Verhit de olie in de pan. Giet het ei in de pan en bak het langzaam roerend tot een grof roerei. Schep het over in een kom en zet het weg.
Ga in dezelfde pan verder en sauteer de tomaten met zout en suiker. Zodra de tomaten zacht gegaard zijn, gaat het roerei erbij met een paar druppels sesamolie. Garneer met wat bosui en serveer direct met witte rijst (pandan of jasmijn).

Variatie

Roerbak apart vlees, vis of schaaldieren naar keuze en voeg samen met het roerei bij de tomaten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Eieren en tomaat voor Chinese werklui
Sluiten