Elselotte Smink
Elselotte Smink Eten & drinken 13 jan 2017 / 16:01 uur

Deze test laat zien hoe (on)gezond je écht eet

Januari is voor veel mensen de maand om eindelijk eens gezond te gaan eten, of zelfs op dieet te gaan. Maar het kan nog knap lastig zijn om te beoordelen hoe gezond je voedingspatroon nu echt is.

Britse wetenschappers van het Imperial College hebben hier een handige manier voor gevonden: een urinetest. Het controlemiddel analyseert zogenaamde biologische markers die zijn ontstaan na de afbraak van voedingsmiddelen.

Nuttige zaak

Deze urinetest is handig voor mensen die op dieet zijn, maar ook voor dokters die een eerlijk inzicht willen krijgen in het eetdagboek van hun patiënten. Dat eetpatroon houden patiënten nu zelf vaak bij. Dat blijkt volgens het onderzoek in 60 procent van de gevallen echter niet helemaal waarheidsgetrouw te gebeuren: vaak worden snacks niet gemeld en gezonde voedingsmiddelen nét wat overdreven. Met een urinetest kan er niet meer gesmokkeld worden.

Het perfecte dieet

De wetenschappers hebben bij het maken van de test negentien vrijwilligers vier verschillende diëten laten ondergaan en volgden hen 72 uur lang. Vervolgens filterden de onderzoekers metabolieten uit de urine: de stoffen die ontstaan als voedsel wordt afgebroken in het lichaam.

https://www.instagram.com/p/BPNEhXygp8d/

Deze slimme metabolieten laten zien of er vlees, kip, fruit of groente is gegeten. Bovendien gaven de metabolieten aan hoeveel vetten, vezels, suikers en proteïne men had binnengekregen. Uit deze stoffen stelden de onderzoekers een gezond en uitgebalanceerd dieet samen. En nu wordt het ingewikkeld: dat dieet legden ze naast de urinetest van de proefpersoon. Zo konden ze precies zien hoe (on)gezond zij hadden gegeten.

Even geduld

„Deze test zou de eerste objectieve indicator kunnen zijn van de kwaliteit van een dieet”, legt hoofdonderzoeker Gary Frost uit in the Lancet of Diabetes en Endocrinology.

Wie zijn urine ook weleens zou willen laten checken op de gezondheid van de voeding, moet nog even geduld hebben. De onderzoekers verwachten dat de test binnen twee jaar beschikbaar is voor het grote publiek.

Deze test laat zien hoe (on)gezond iemand écht eet
Giphy

Handige app

Voor die tijd al aan de slag met gezondere voeding? Het Voedingscentrum heeft een handige app waarin je precies kunt bijhouden wat je eet en geeft je daarbij tips om het allemaal extra lekker en healthy te maken. Maarre, niet smokkelen, hè?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deze test laat zien hoe (on)gezond je écht eet
Sluiten