Alice Boothby
Alice Boothby Eten & drinken 20 dec 2016 / 09:55 uur

Waarom je een avocado niet in de koelkast mag doen

We bewaren veel meer groenten en fruit in de koelkast dan we eigenlijk zouden moeten doen, claimen Amerikaanse onderzoekers. Bewaar jij avocado’s in de koelkast?

Dan is het tijd om die er snel uit te halen, blijkt uit onderzoek van de University of California (UC) Davis. De wetenschappers publiceerden een lijst van groenten en fruit die je wel en niet in de koelkast mag bewaren. Door groenten en fruit te bewaren die er eigenlijk niet in horen, zullen deze niet doorrijpen en daardoor smaak verliezen.

Hoewel de meest mensen wel weten dat een aardappel niet thuis hoort in de koelkast, zijn de avocado en komkommer de opvallende namen die prijken op de lijst van items die niet in de koelkast bewaard mogen worden. Opvallend is ook dat de lijst van producten die buiten de koelkast bewaard moeten worden, bijzonder lang is.

Smaak

Volgens UC Davis tast de koelkast vooral de smaak van de producten aan. Zo wordt de schil van een banaan zwart in de koelkast, worden je zoete aardappels keihard, verliest de watermeloen haar kleur en gaat de smaak van een tomaat hard achteruit wanneer je deze in de koelkast bewaart.

Wie groenten en fruit naast elkaar bewaart in de koelkast, komt van een koude kermis thuis: groenten zullen eerder gaan rotten door het gas wat fruit uitstoot.

Opmerkelijk zijn de groente- en fruitsoorten waarvan je niet zou verwachten dat het in de koelkast thuishoort. Daartoe behoren spruitjes, vijgen, maïs en radijsjes. Sommige fruitsoorten moeten eerst goed rijpen in de fruitschaal voordat ze de koelkast ingaan zoals appels (na zeven dagen fruitschaal) en peren.

Wel in de koelkast
Aardbeien
Abrikozen
Asperges
Blauwe bessen
Druiven
Frambozen
Haricots verts
Kersen
Kruiden
Sla
Vijgen
Voorgesneden groenten
Zwarte bessen

Niet in de koelkast
Aardappels
Appels
Aubergine
Avocado
Bananen
Citroen
Gember
Granaatappel
Grapefruit
Kaki fruit
Kiwi
Komkommer
Limoen
Mango
Nectarine
Papaya
Pepers
Perzik
Pompoen
Pruimen
Sinaasappel
Tomaten
Uien
Watermeloen
Zoete aardappels

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom je een avocado niet in de koelkast mag doen
Sluiten