Alice Boothby
Alice Boothby Eten & drinken 27 dec 2016
Leestijd: 1 minuut

‘Negentig procent van de oliebollen veganistisch’

De kans is groot dat jij je op oudejaarsavond aan veganistisch eten verschanst. Het gros van de oliebollen is namelijk plantaardig.

Dat blijkt uit een telling van Stichting Viva las Vega’s, een stichting die het eten van plantaardige voeding promoot. Ruim negentig procent van de ondervraagde oliebollenkramen bleek geen dierlijk ingrediënt te gebruiken voor de bereiding van oliebollen. Ook wordt er veelal in plantaardige olie gebakken.

Erg gek is het niet, aangezien het traditionele oliebollenrecept bestaat uit vijf (plantaardige) ingrediënten: meel, water, gist, suiker en zout en eventueel rozijnen of krenten. Bij banketbakkers ligt het nét even anders: die voegen vaak ei, boter of melk toe aan hun beslag om de bol te verreiken. Volgens de stichting gebruikte het merendeel van de bakkers die de afgelopen jaren de oliebollentest van het Algemeen Dagblad hebben gewonnen dierlijke ingrediënten om zich te onderscheiden van de standaard.

Geen kant-en-klaar mix

Thuis verzekerd zijn van een veganistische oliebol? Koop dan geen kant-en-klaar oliebollenmixen, aangezien die vaak melkpoeder of eipoeder bevatten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Negentig procent van de oliebollen veganistisch’
Sluiten