Floor Gijsbertse
Floor Gijsbertse Eten & drinken 27 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

Lichaam reinigen na Kerst? ‘Drink’ dan deze groente

Heeft jouw broeksknoop de afgelopen twee dagen non-stop op standje ‘plof’ gestaan? En al die extra bodempjes en gesnaai hebben er uiteraard niet voor gezorgd dat je je minder opgeblazen voelt op deze after-kerstdag. Maar er is hulp onderweg: de zoete aardappel.

Japanse wetenschappers hebben de zoete aardappel onder de loep genomen. Wat blijkt? Deze oranje knolsoort fungeert prima als natuurlijke heelmeester om je lichaam volledig te reinigen. Voordat je denkt dat je nu nóg meer moet eten om je minder opgeblazen te doen voelen, dan heb je het mis. Het gaat namelijk om het gekookte water waar de zoete aardappelen in zijn gekookt, waar alle pluspunten in te vinden zijn.

https://www.instagram.com/p/BN7X2Digx9a/

Proefmuizen

Volgens de Japanners zit in dit water namelijk flink wat peptiden. Deze moleculen zorgen ervoor dat je eetlust grotendeels wordt onderdrukt. Dus dat jij minder zin krijgt om ook na de feestdagen nog naar het zoveelste kerstkransje of restje kalkoen te grijpen. De wetenschappers testten dit fenomeen op een clubje muizen. De muizen kregen een maand lang vet te eten. In deze periode kregen ze ook het afgekoelde water van de zoete aardappelen te drinken.

Conclusie

De peptiden zorgden ervoor dat de beestjes waren vermagerd, een lager cholesterolgehalte hadden en hun lichamen maakten minder van het hormoon leptine (dat het hongergevoel regelt) aan. Het onderzoek is dan wel uitgevoerd op muizen, maar de wetenschappers zijn er zo goed als zeker van dat ditzelfde ook effect heeft op mensen, staat beschreven in het onderzoek in het vakblad My Body And Soul. Zo zegt de hoofdonderzoeker, Koji Ishiguro „We zijn aangenaam verrast dat de stof niveaus van vetmoleculen bij muizen verlagen, en dat peptiden betrokken lijken te zijn bij het onderdrukken van hun eetlust. Deze resultaten zijn veelbelovend en creëren nieuwe mogelijkheden voor het afvalwater dat we meestal gewoon weggieten”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Lichaam reinigen na Kerst? ‘Drink’ dan deze groente
Sluiten