Alice Boothby
Alice Boothby Eten & drinken 23 dec 2016

Gourmetten met kerst? Deze wijnen passen er goed bij

Het is er door de jaren heen écht bij ingeslopen: gourmetten tijdens de feestdagen staat bij veel Nederlanders op het programma. Maar wat drink je daar eigenlijk bij?

Dat blijkt nog een lastige vraag, weet ook Harold Hamersma, Nederlands bekendste wijnjournalist. Want wat serveer je nu bij tientallen pruttelende pannetjes vol garnalen, blinde vinken, champignons en pannenkoeken? „Weet je wat het is, gourmetten is net een als een rijsttafel. Zóveel smaken, zoveel structuren. En op het moment dat je zoveel gerechten op één tafel zet, bestaat er niet één wijn die bij al dat eten past.”

Zijn oplossing? Houd het simpel. „In Nederland kiezen we vaak voor een wijnarrangement dat completeert met al ons eten, maar in landen als Italië en Frankrijk zie je dat mensen kiezen voor één fles waar ze die avond zin in hebben. Dat is dan ook mijn eerste advies aan de gourmetters: kies een wijn waar je goede herinneringen aan hebt, die je goed smaakt. Of dat nu wit, rood of rosé is, dat maakt geen zak uit.”

Rood voor bij biefstuk
Julian Cleton, eigenaar van wijnbar VinVin in Utrecht, zou vleeseters graag een Oostenrijkse blauwfränkisch tippen, een soort peperige pinot noir die bijzonder goed gaat met biefstukpuntjes. „Licht, kersen en aardbei, aardse tonen.” Volgens de wijnkenner is deze wijn niet superstevig, eerder wat sappig. „En dat gaat weer goed met het vlees, zonder dat de smaak van het vlees ondersneeuwt.” Mooi bijkomend voordeel: de frisheid van de wijn complementeert mooi met de vaak wat vettige gourmetsauzen. Wie het helemaal goed wil doen deze kerst, doet er volgens Cleton verstandig aan de wijn wat kouder te drinken. Leg nooit de fles zelf in de vriezer (dat maakt de moleculen in de wijn kapot), maar de glazen.

Wit voor bij je reepjes paprika
​Ben je meer van wit? Ook daar is een geschikte oplossing voor te vinden. Wit past namelijk goed bij champignons en reepjes paprika. Cleton raadt de ietwat exclusievere gemischter satz aan, een bijzondere wijn uit Duitsland of Oostenrijk en, zoals de naam doet vermoeden, een ‘ratjetoe’ van verschillende druiven. „Minstens drie verschillende druiven, maar ik heb zelf een wijn staan met twintig verschillende soorten, die allemaal tegelijkertijd geoogst zijn. Dat is natuurlijk een erg grappige wijn om naast gevarieerd eten te schenken.”

Hamersma gooit het over een iets andere boeg. „Juist bij gourmetten kies je voor allemansvrienden, die zich veelzijdig gedragen. Kies daarom niet te duur, niet te gek. Bij vis en groenten doen de populaire grüner veltliner, sauvignon blanc en pinot grigio het gewoon heel goed. Schenk een merlot bij het vlees. Niet te zwaar, niet te duur. Dat is zonde. Ook leuk: een caubernet sauvignon, liefst een uit Chili of Australië. Die hebben een zoetje, net als je gourmetsauzen.”

Maar de echte knaller is…
Hier zijn beide heren het roerend over eens. Wat nooit verkeerd kan gaan is échte champagne, ook tijdens het gourmetten. Of een goede cava of droge mousserende wijn. Hamersma: „Champagne is de absolute allemansvriend en kan óveral bij. Kun je de avond lang nog rustig naast je schoonmoeder zitten ook.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Gourmetten met kerst? Deze wijnen passen er goed bij
Sluiten