Floor Gijsbertse
Floor Gijsbertse Eten & drinken 24 nov 2016
Leestijd: 1 minuut

Japanse wetenschapper: ‘ijs als ontbijt maakt slim’

Crackers, muesli, havermout, een bammetje of toch ijs als ontbijt? Een Japanse wetenschapper beweert in een nieuw onderzoek dat ijs als ontbijt ons een stuk slimmer maakt.

Drie bolletjes, alsjeblieft

Yoshihiko Koga, professor aan Tokyo’s Kyorin University suggereert dat wanneer je ijs als ontbijt eet het niet alleen je alertheid verbetert, maar ook je mentale prestaties flink opkrikt. Voor deze smakelijke conclusie heeft hij een club proefkonijnen aan een serie tests onderworpen. De testpersonen kregen meteen na het opstaan ijs als ontbijt en moesten kort daarna een serie mentale oefeningen en tests doen op de laptop.

IJs versus water

Wat bleek? Professor Koga ontdekte dat de groep die wél ijs had gegeten als ontbijt een sneller reactievermogen had en beter informatie kon verwerken en toepassen, dan de groep die hun normale ontbijtje at. Dezelfde test werd gedaan ook gedaan met koud water in plaats van ijs. De testpersonen merkten ook door het water een toename in alertheid, maar het kwam niet in de buurt van de mate van alertheid die ze kregen nadat ze ijs hadden gegeten.

We moeten de uitkomst van dit onderzoek maar met een korreltje zout nemen, maar als iemand ons vertelt dat het gezond is om ijs te eten – hoe vaker hoe beter – dan zeggen we daar natuurlijk geen nee tegen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.