IngelisedeVries
IngelisedeVries Eten & drinken 22 nov 2016 / 11:10 uur

Deze muziek zorgt dat je romige chocola beter smaakt

Wetenschappers aan de University of Oxford hebben ervoor gezorgd dat je chocola nu nóg romiger smaakt. Niet door de receptuur te veranderen, maar dankzij muziek.

Het luisteren naar bepaalde muzieknoten terwijl je chocola eet, zorgt er namelijk voor dat je smaaksensatie verandert. Zwoele tonen die door een fluit worden gespeeld, zorgen ervoor dat een stuk hele pure chocola romiger smaakt. Terwijl staccato noten van een viool ervoor zorgen dat hetzelfde stuk scherper of bitter proeft.

Soundtrack

De onderzoekers werken met een groep chocolatiers uit België die speciaal voor het onderzoek chocola produceren die bij bepaalde muziek gegeten moet worden. Chocoholics zouden nog meer van hun favoriete snacks kunnen genieten als bepaalde geluiden of muziek bij de chocola wordt uitgekozen.
„Blijkbaar vinden we het moeilijk om onze ervaringen te scheiden”, vertelt professor Charles Spence volgens The Mirror. Spence leidt het onderzoek. „Hoe we ons voelen over één ding, werkt door in hoe we andere dingen op hetzelfde soort moment ervaren.”

Deze muziek zorgt dat je romige chocola beter smaakt
Beeld: Colourbox

116 geluksvogels

De onderzoekers hebben 116 geluksvogels kleine stukjes pure chocola gegeven. De ene kreeg stukjes met 71 procent cacao, de ander met 81 procent. Er werd ze gevraagd om te proeven en de smaak vervolgens te beschrijven. Elke keer als ze een stukje chocola aten, was dat de ene keer in stilte en de andere keer onder het genot van muziek.
Wanneer ze naar lange noten van een fluit luisterden, bleek de chocola altijd romiger te smaken dan wanneer ze staccato tonen van een viool hoorden. Bij de viool werd dezelfde chocola juist als bitter beschreven.

Scherp

Dat muziek de smaakbeleving van chocola zo kan beïnvloeden, constateerde Felipe Reinoso Carvalho, voedselwetenschapper en psycholoog aan de Vrije Universiteit in België als eerst. De tonen veranderen de perceptie van de textuur van de chocola. „Het gaat volledig om de textuur”, vertelt hij. Een romige smaak wordt gerelateerd aan harmonieuze composities. De tegenovergestelde smaak, bitter of ‘scherp’, wordt juist aan meer staccato of ‘scherpe’ muziek gelinkt. Je hersenen zorgen er door deze associatie voor dat je de smaak van chocola dus anders ervaart.
Daar komt nu een heel bijzonder én lokaal product uit. Grote Belgische chocolademerken slaan de handen ineen met lokale muzikanten om chocola én muziek te ontwikkelen die samen worden verkocht.

Deze muziek zorgt dat je romige chocola beter smaakt
Beeld: Colourbox

Goede muziek

Het is niet de eerste keer dat eten en muziek aan elkaar wordt gelinkt. Eerder ontdekte Spence al dat Baby van Justin Bieber ervoor zorgt dat je eetlust een stuk minder wordt. Tijdens een zoetzure Chinese maaltijd kun je het beste Sing van Ed Sheeran aanzetten. Chow Mein doet het beter met Taylor Swift en Vivaldi of Paverotti doen je Italiaanse maaltijd beter smaken.
Niet alleen muziek beïnvloedt hoe eten smaakt. Een cake met blauwe kleurstof erdoor kan bijvoorbeeld veel viezer smaken dan exact dezelfde cake met de gewone goudgele kleur. Dat komt omdat je een bepaalde verwachting hebt, blauwe cake is voor je gevoel niet normaal en eet je niet. Je zintuigen kunnen je wat dat betreft flink bedriegen. Een stuk blauwe kaas kan namelijk onwijs stinken, maar juist wel weer heerlijk smaken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deze muziek zorgt dat je romige chocola beter smaakt
Sluiten