Elselotte Smink
Elselotte Smink Eten & drinken 15 aug 2016 / 09:30 uur

Vijf tips om thuis de perfecte ijskoffie te maken

Niets zo lekker als een koude koffie in de zomermaanden. Maar vaak is deze in de winkel of je koffietentje net te slap, te ijzig of te zoet. Herkenbaar?

Doe je smaakpapillen en je portemonnee een plezier en brouw de ijskoffie thuis! Met deze tips en tricks heb je in een handomdraai een mok of pot klaar.

1. Zorg voor de juiste apparatuur

Je kunt ijskoffie maken op een traditionele wijze, waarbij je de koffie langzaam overgiet en wacht tot deze afkoelt. Maar voor wie haast heeft in de ochtend (wie niet?), zijn er ook snellere opties. Hierbij gooi je de koffie samen met ijsklontjes in een keukenblender, -machine of cocktailshaker en schud je zo de koffie.

2. Verbeter de ijsklontjes

Het ‘gevaar’ met ijskoffie, zeker wanneer je gewoon een plens hete koffie over ijsklontjes gooit en dit mengsel laat staan, is dat je koffie waterig wordt. Je kan dit voorkomen door de koffie in een ijsblokjeshouder te gieten en deze een nacht in de vriezerte laten staan. Voeg de koffieklontjes toe aan je ijskoffie en klaar is kees. Je kunt de ijsklontjes ook aan je ochtendsmoothie toevoegen voor een kleine cafeïnekick.

Vijf tips om thuis de perfecte ijskoffie te maken
Bron: Giphy

3. Wees creatief met creamer

Het leuke aan zelf brouwen is dat jij de touwtjes in handen hebt als het aankomt op de zoetheid en zachtheid van je koffie. Experimenteer daarom met de hoeveelheid aan melk en suiker. Er zijn ook talloze vervangers voor de zoetmakers. Voeg bijvoorbeeld eens vanillepoeder, chocoladesaus, kokosolie of ingevroren (soja)melk toe aan je koffie om deze te customizen.

4. Voeg bubbels toe

We schreven al eerder over de nitro cold brew: (ijs)koffie met prik, geserveerd door onder andere Starbucks. Als je deze koolzuurkoffie nog niet hebt geprobeerd kan je deze ook thuis maken. Vul hiervoor een glas voor de helft met bruisend water of tonic, voeg hier de (sterke) ijskoffie aan toe en als topping een beetje rasp van een sinaasappelschil. Het resultaat? Een frisse koffie met een citrustwist. Wakker worden gegarandeerd!

5. Gebruik de koffiepot

Als je op vakantie geen blender of cocktailshaker in de buurt hebt, hoef je de ijskoffie niet af te zweren. Integendeel: je kunt een gewone koffiepot gebruiken. Maak een sterke koffie (12 schepjes espresso of dark toast), gemengd met anderhalve kop water. Doe wat ijsklontjes in de koffiepot voor je het apparaat aanzet. Je koffie wordt zo direct gemengd met het ijs. Door de sterke koffie zal deze niet waterig worden. Bekijk deze tip hier nog even na in een video.

View this post on Instagram

Enjoying some ice coffee… #relax #reading #books #jkrowling #stephenking #sunday #summer #hotday #icecoffee #instacoffee #retro #design #vancouver #vancity

A post shared by K. Thomas Rancourt (@kthomashoward) on

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vijf tips om thuis de perfecte ijskoffie te maken
Sluiten