Floor Gijsbertse
Floor Gijsbertse Eten & drinken 8 aug 2016 / 13:50 uur

Science says: dit is waarom knoflook je date verpest

Eigenlijk is het een ongeschreven regel: géén knoflook tijdens of voorafgaand aan een date. Want wanneer je adem en aura ondergedompeld zijn in deze doordringende odeur is het vragen om ongeluk in de liefde. Maar hoe ontstaat die knoflooklucht eigenlijk?

De heren achter het YouTube-kanaal Scishow leggen uit in een video hoe het kan dat wanneer we een klein beetje knoflook achter de kiezen hebben, het lijkt alsof zelfs onze wenkbrauwen een knoflooklucht afscheiden.

Stankstof

Zo zitten er in knoflook verschillende soorten enzymen en chemische stoffen die geactiveerd worden (of vrij komen) wanneer de knoflook wordt gebroken. Met name het stofje ‘Allicine’ is verantwoordelijk voor de stank van de look. En dit stofje activeert de rest van de stank, waaronder de chemische stof AMS (Allyl methyl sulfide).

Wanneer de Allicine in je spijsverteringskanalen terecht komt, komt de AMS vrij in je bloedbaan. Dit stofje vindt zijn weg naar je organen zoals je nieren, je longen en je huid. Dit is dus waarom die sterke knoflookgeur overal vandaan lijkt te komen wanneer je het gegeten hebt. Want je plas, je adem en zelfs je zweet kunnen naar knoflook ruiken.

Zo kom je er (deels) vanaf

Maar als het kwaad al geschied is wil je natuurlijk zo snel mogelijk van die knoflookadem af. Wat doe je dan? Volgens de wetenschappers in de video kun je verschillende dingen eten om de knoflooklucht te verminderen. Zo werken peterselie, appels, spinazie, champignons, basilicum en citrusvruchten om de lucht te verminderen. De onderzoekers weten niet precies waar het door komt dat de geur afneemt door deze voedingsmiddelen, maar de voedingswaren bevatten wél allemaal bepaalde enzymen en moleculen die een ‘afbreek’-werking hebben op de knoflooklucht. Maar je kunt volgens de wetenschappers ook melk drinken, het vet en water in melk schijnt de geur te verminderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Science says: dit is waarom knoflook je date verpest
Sluiten