Elselotte Smink
Elselotte Smink Eten & drinken 9 aug 2016 / 13:15 uur

Oeps: dit zijn de vijf grootste pastablunders

Keukenprins(es) of niet, foutjes in de keuken zijn bijna onvermijdelijk. Zélfs met een ogenschijnlijk makkelijk gerecht als pasta kan je het helemaal verkeerd aanpakken.

Heet water gebruiken, olijfolie in de pan, het is slechts een greep uit de verboden pasta-lijst van topchef Justin Smillie. Maar geen zorgen: na het lezen van deze fouten en hoe je ze voorkomt maak jij de tagliatelle al dente van je dromen.

1. Geen zout aan het water toevoegen

Justin Smillie, die kokkerelt bij het Amerikaanse restaurant Upland, vertelt aan PureWow dat het water waarin je de pasta kookt ultrazout moet zijn. Om te citeren: „Zo zout als de zee.” De chef voegt het toe vóórdat hij pasta in de pan doet. Hierdoor kan het zout in je spaghetti trekken en hoef je daarna ook niet meer met het vaatje in de weer.

2. De pan vullen met heet water

Je denkt in het kader van tijdsbesparing slim bezig te zijn door je pan vast te vullen met heet water uit de kraan. Dan kookt het immers sneller, toch? Niet meer doen! Het hete water uit de kraan is niet altijd net zo schoon als het koude water, wat voor ‘imperfecties in de pasta’ kan zorgen. Wat je wél kunt doen is water koken in een waterkoker en dit daarna in de pan gieten.

3. Een te kleine pan gebruiken

Iedereen haat afwassen, maar wees niet lui als het gaat om je pastapan. Hoe groter deze is, hoe beter het zal koken. Ook plakt het minder aan elkaar. Hoef je meteen geen olijfolie meer aan het water toe te voegen!

4. De richtlijnen van het pak volgen

Je pasta wordt echt veel lekkerder als je het op gevoel en smaak maakt. Immers: een pakje kan niet zien hoe warm je water precies is en wat jij lekker vindt. Proef dus af en toe en doe de bijt-test: is je pasta al gaar genoeg?

5. De pasta afspoelen

Behalve wanneer je een koude pasta(salade) maakt, heeft het geen enkel nut de slierten of vormpjes eerst te wassen. Wel doen: een beetje van het pastawater bewaren om toe te voegen aan de saus. Hiermee maak je de saus een stuk smeuïger.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oeps: dit zijn de vijf grootste pastablunders
Sluiten