Elselotte Smink
Elselotte Smink Eten & drinken 1 aug 2016 / 14:31 uur

Deze menukaarttrucs van restaurants moet je kennen

Ga jij vanavond lekker buiten de deur eten om het weekend te gedenken? Heerlijk voor je mond en maag, maar vaak minder fijn voor je portemonnee.

Restaurants doen er natuurlijk alles aan om jou een smakelijke maaltijd voor te schotelen, maar ook voor hen moet er brood op de spreekwoordelijke plank komen. Er zijn daarom trucjes die ketens gebruiken om jou een beetje voor de gek te houden en je zo meer te laten betalen.

1. Foto’s laten je sneller bestellen

Wanneer er prachtige hoogglansfoto’s van gestileerde gerechten op de menukaart prijken, ben je sneller geneigd het gefotografeerde gerecht te bestellen. Met de toch wel grote kans dat het maal, eenmaal op je bord, heel erg tegenvalt. Denk hieraan als je de bestelling plaatst!

2. De goedkoopste maaltijden staan onderaan de kaart

Restaurants bieden vaak gerechten aan voor een breed scala aan portemonnees. Je weet dus bij voorbaat vaak wel dat er goedkopere opties zijn, maar die staan toch pas als laatste op de kaart. De reden hiervoor? Je hebt alle andere keuzes al gezien voor je bij de cheap meals komt en de kans is groot dat je al bent gevallen voor een duurder gerecht.

3. Er staat bijna altijd een absurd duur gerecht op

Of het nu een zelfgekweekte zalm is of een schaal met oesters uit Verweggistan: de meeste menukaarten bevatten wel een maaltje dat zó exclusief is dat je het meteen al afschrijft. En dat is nu de tactiek: de andere, tevens prijzige maaltjes, lijken zo ineens vele malen goedkoper. Het werkt overigens ook omgekeerd. Men bestelt het dure gerecht, want ‘als het zo duur is, moet het wel lekker zijn’. Herkenbaar?

4. Ze gebruiken gekke voornaamwoorden

Van sommige beschrijvingen op de kaart loopt het water je in de mond. IJs is nooit gewoon ijs, maar altijd zoet en romig. Ook malse kippenborsten en andere bijzondere omschrijvingen zijn onderdeel van de verleidingstactiek van de menukaart.

5. Het euroteken komt niet voor

Er zijn natuurlijk restaurants die er geen mysterie van maken met welke munteenheid je moet betalen (Ponden? Dollars? Burundese franken?), maar het is een veelgebruikte truc om alleen de cijfers van de bedragen te vermelden. Immers: als je € ziet, moet je denken aan geld. Dat willen de restaurants niet: je moet denken aan eten!

https://www.instagram.com/p/BIiFFDGjg1Z/

6. Ze foppen je met authenticiteit

Oma’s appeltaart, die zogenaamd al vanaf drie generaties geleden wordt bereid. Het kán natuurlijk zo zijn dat de oma des restaurants driftig staat te bakken, maar vaak is het tegendeel waar.

7. Er zijn verschillende portiekeuzes

Rupsjes nooitgenoeg kennen het probleem van moeten kiezen tussen een normale portie en de grotere variant. Want, stel je voor dat je te weinig eten hebt? Restaurants weten van deze struggle en maken er dankbaar gebruik van. Oplossing: vraag aan de ober hoe groot de porties zijn. Zit je niet met een overvol bord dat je niet op krijgt en heb je zo ook nog wat ruimte over voor het toetje.

8. Pas op voor de hokjes

PureWow noemt de vierkanten op de menukaarten de ’restaurantvariant van de snoepschappen bij de kassa’s in de supermarkt’. In de boxen staan toevoegingen voor je maaltijd die goedkoop líjken, maar al met al toch weer een tientje op de rekening schelen.

Deze menukaart-trucs van restaurants moet je kennen
Bron: Giphy

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deze menukaarttrucs van restaurants moet je kennen
Sluiten