Evie Westland
Evie Westland Eten & drinken 26 aug 2016
Leestijd: 1 minuut

Citroentje in je drank? Doe maar liever niet

Warme temperaturen vragen om veel drinken, of dat nou een groot glas (koud!) water is of een gin-tonic op het terras. Het liefst top je deze drankjes af met een schijfje citroen, limoen of sinaasappel voor de natuurlijke verfrissing.

Niets mis mee, zou je denken. Toch doe je er goed aan om twee keer na te denken voordat je lekker geniet van een schijfje fruit van het een of ander in je welverdiende drankje.

Onhygiënisch

Deze stukken fruit kunnen namelijk behoorlijk smerig zijn. Uit onderzoek uit 2007, gepubliceerd in the Journal of Environmental Health, blijkt dat bijna zeventig procent van dit soort fruit in restaurants en bars bacteriën bevatten. Dat is niet alleen erg onhygiënisch, maar deze bacteriën kunnen ook nog eens allerlei ziektes veroorzaken.

Elle sprak daarop met microbioloog Philip Tierno van de New York University. „Mensen raken het fruitstuk aan, snijden het, doen het vervolgens in een glas, om het schijfje later weer op te pakken en in een drankje te stoppen. Het is niet moeilijk om te bedenken dat het al snel vies wordt”, aldus Tierno in gesprek met Elle.

Besmet

Sterker nog, zelfs als restaurants en bars hun limoentjes vaak wassen, loop je alsnog het risico besmet te raken. Als de bediening de handen niet goed wast, bestaat die kans namelijk nog altijd.

De oplossing? Pure alcohol bestellen in plaats van een mixdrankje of non-alcoholische versnapering. Zo worden de bacteriën gelijk gedood. Maar aangezien je daar misschien niet altijd zin in hebt, kun je het fruit voortaan in restaurants of bars misschien maar beter achterwege laten…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Citroentje in je drank? Doe maar liever niet
Sluiten