Elselotte Smink
Elselotte Smink Eten & drinken 21 jul 2016 / 12:30 uur

Zó snijd je een ui zonder erbij te hoeven huilen

Als je geen contactlenzen draagt, is de kans ontzettend groot dat je wanneer je een uitje snijdt, de tranen uit je ogen lopen alsof je net voor het eerst de slotscène van de Titanic hebt gekeken.

Of het nu een bos-, lente-, rood of wit uitje is: ze laten ons huilen. Maar hoe komt dat eigenlijk en belangrijker nog: hoe kom je ervan af?

Vocht en zwavel

De reden voor je tranende ogen komt door het stofje zwavel. Dit komt namelijk vrij bij het snijden van de groente en wordt aangetrokken door vocht. Je ogen zijn natuurlijk vochtig en daarom trekken deze het zwavel aan. Ze gaan vervolgens tranen én ja hoor: zo krijg je nog meer van het zwavelzuur in je ogen.

Zó snijd je een ui zonder erbij te hoeven huilen
Bron: Giphy

De oplossing

Er zijn meerdere manieren om de ui-gerelateerde brulpartijen te voorkomen. Lees en leer:

-Gebruik een scherp mes. Deze truc kan je eventueel in combinatie met andere hacks gebruiken. Een stomp mes zou ervoor kunnen zorgen dat je de ui ‘kneust’, waardoor er meer zwavel vrijkomt.

-Onder water snijden. Het zwavelzuur trekt zo niet naar je vochtige ogen, maar naar het water uit de kraan. Je kunt de ui(en) bijvoorbeeld in een schaaltje met water doen om het snijden te vergemakkelijken.

-Doe een (zwem)bril op. Best logisch eigenlijk: de zwavel kan zo je ogen niet bereiken. Schaf een hip exemplaar aan en stop ‘m in de keukenla.

-Gebruik een waaier. We moeten de eerste persoon nog tegenkomen die een waaier in zijn/haar keuken heeft liggen, maar het schijnt te helpen tegen traanogen. Misschien een goede reden om je partner te vragen om hulp bij het koken? Je hebt immers wel een waaibuddy nodig bij deze tip…

-Koel je uien. Deze tip vereist enige voorbereiding. Om huilen te voorkomen, zou het volgens PureWow ook helpen om de ui vóór het snijden een halfuur in een koelkast/vriezer te leggen. Zo zou de zwavelstof minder actief zijn en kan deze dus minder prikken aan je ogen. Om extra veilig te zijn, kan je ook je mes en de snijplank nog even vochtig maken.

Welke tip ga jij gebruiken als je een ui snijdt?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zó snijd je een ui zonder erbij te hoeven huilen
Sluiten