Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Eten & drinken 6 jul 2016 / 14:12 uur

Science says: pasta is helemaal niet ongezond

Goed nieuws voor alle pastaliefhebbers: pasta zorgt helemaal niet voor gewichtstoename. Sterker nog, het kan zelfs de kans op obesitas verlagen.

Althans, dat wordt beweerd in een nieuwe studie door Italiaanse wetenschappers. Zij stellen dat het verbannen van pasta om af te vallen helemaal niet nodig is, omdat dit positief kan zijn voor je BMI en taille.

Een kleine maar: de impact van pasta op het lichaam is onderzocht binnen een Mediterraans dieet, waarin veel wordt gekookt met gezonde ingrediënten als groenten, vis, fruit en olijfolie.

Spelregels

Zomaar een aantal ingrediënten bij elkaar gooien lijkt dus niet voldoende, maar hoe zorg je er dan wel voor dat je een gezonde pastamaaltijd maakt? Voedingsdeskundige en health coach Fleur Voerman gaf ons een aantal tips voor de consumptie van pasta:

1. Eet met mate

Is het nodig om pasta te schrappen uit je menu? Nee zeker niet, vindt Voerman. „Mensen zijn gefocust op koolhydraten, want die zouden dik maken, maar wij hebben koolhydraten nodig. Er zijn tegenwoordig veel gezonde opties, zoals spelt, volkoren en tarwe”, aldus Voerman. Toch wil zij niet zeggen dat pasta sowieso gezond is: „Het is gevaarlijk om te zeggen dat pasta gezond is, want dan gaan mensen het overmatig eten.” Daarom is het belangrijk om pasta met mate te eten, en zeker niet elke dag.

2. Houd het puur

Nederlanders doen in het algemeen te veel ingrediënten in een pasta, stelt Voerman. Er gaan zakjes in, veel groente en nog veel meer dingen. Het is aan te raden om bij de basis te blijven, en dat kan ook in de vorm van een vegetarische pasta. Vermijd bovendien de kant-en-klaargerechten, raadt Voerman aan. Maar als je dan toch in een luie bui bent, kun je beter wegblijven van de witte sauzen, deze zijn door de room en kaas namelijk een stuk rijker dan sauzen op basis van olijfolie.

3. Tricolore

Wie weten beter hoe je een goede pasta kunt bereiden dan de Italianen? Voerman raadt dan ook aan om eens af te kijken bij de Italiaanse keuken, waar de pastamaaltijden puurder zijn dan in Nederland. „In Italië wordt gekookt op basis van de drie kleuren van de Italiaanse vlag. Rood is dan tomaat, geel staat voor kaas en het groene kan worden gevonden in basilicum.”

Een laatste advies van Voerman? „Eet het met liefde, maar pas op dat je er niet te veel van eet.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Science says: pasta is helemaal niet ongezond
Sluiten