Carolien Tsao
Carolien Tsao Eten & drinken 15 jun 2016 / 15:45 uur

Helpt tikken tegen je colablikje écht tegen bruisen?

Je kent het wel: je wilt rustig een blikje fris openmaken en plots spuit alles in de rondte. Twee of drie keer tegen je blikje tikken vóór het openen zou helpen. Feit of fabel?

Het is ons allemaal wel een keer aangepraat, en dus besloot een scheikundedocent van de Nottingham Trent University met het verlossende antwoord te komen. Wat denk je? Er zit wel degelijk wat in.

Mini-belletjes

Christopher Arthur Edward Hamlett schrijft op The Conversation dat er microscopische gasbelletjes binnenin het blikje zitten vóór het openen. „Wanneer het geopend wordt, worden deze bubbels groter”, aldus Hamlett. „Dit komt door een afname van de oplosbaarheid van CO2. Wanneer de bellen een bepaalde grootte bereiken, raken ze los van de binnenzijde van het blikje en stijgen ze naar de top ervan door het drijfvermogen en het verplaatsen van de vloeistof.”

Duwen

Tik je boven (bij het drinkvlak) op je blikje, dan kun je ervoor zorgen dat een paar van de bovenste bubbels verdwijnen. Dit voorkomt dat ze naar boven stijgen en het drinken naar boven duwen.

„Als een blikje geopend is, vergroten de belletjes en op die manier wordt de vloeistof naar het oppervlak geduwd”, aldus de scheikundige. „Een ‘getikt’ blikje bevat minder van deze vergrote, diepe bubbels en dus heb je minder kans dat de frisdrank uit je blikje spuit.”

Klinkt logisch, plus een paar kleine tikken tegen je drankje kunnen geen kwaad. Gewoon blijven doen, dus!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Helpt tikken tegen je colablikje écht tegen bruisen?
Sluiten