Evie Westland
Evie Westland Eten & drinken 13 jun 2016 / 15:45 uur

Dagboek: zó overleef ik een maand zonder alcohol #1

Een avondje stappen gaat vergezeld met bier, een middag op het terras met vrienden vraagt om een wijntje en de occasional gin-tonic sla ik ook niet af. Tijd voor een challenge: kan ik een maand zonder alcohol?

Voor wie denkt dat ik een serieus probleem met alcohol heb, dat is niet zo. Hoop ik. Maar, toegegeven, ik lust ‘m aardig. Ik ben opgegroeid in een redelijk Bourgondische familie, heb veel vriendinnen die wel houden van één (of twee) wijntjes op z’n tijd (lees: ieder etentje) en heb ook nog eens lang in de horeca gewerkt, waar stiekem iedereen functioneel alcoholist is. Er gaan weken voorbij waarin ik vrijwel iedere avond in ieder geval wel één alcoholisch drankje drink. Ben ik eigenlijk nog wel gezellig zonder?

View this post on Instagram

Ja jongens, dit soort plaatjes zal jullie voorlopig even bespaard blijven. Vanaf vandaag ben ik een maand sober. Gelukkig is daar de fantastische @diedet die loyaal met me meedoet. #alcoholstop #allesvoordewetenschap

A post shared by Evie Westland (@evelinemaria) on

Woensdag 18 mei, 14:23 uur

Ik blader driftig in mijn agenda. Vrijdag ga ik uit eten met oud-collega’s en ik weet 100 procent zeker dat de drank daar rijkelijk zal vloeien. Volgende week heb ik ook allerlei feesten. Help! Ik besluit dat er altijd wel genoeg gelegenheden zijn waarbij ik het liefst wél naar de fles grijp, maar dat de challenge er nu juist in zit dat ik het zonder alcohol ook prima naar mijn zin kan hebben. De gewraakte maand kan maar beter zo snel mogelijk beginnen: van 23 mei tot 23 juni blijf ik nuchter.

Dinsdag 24 mei, 18:06 uur

Ik heb met mijn vader afgesproken in een restaurant. We gaan uit eten en daarna naar een concert. „Wat drinken we’’, vraagt hij zodra we zitten. „Flesje rood?’’ Ai, dit wordt nog een lange maand, denk ik. Maar de restauranteigenaar maakt het een stuk gezelliger voor me: hij schenkt me een alcoholvrije wijn in en stelt aan het eind van het etentje ook nog een alcoholvrije cocktail voor me samen. Helemaal prima!

Dagboek: zó overleef je een maand alcoholvrij

De rest van de week gaat me prima af. Zaterdag heb ik een feestje en dansen we bij een Rolling Stones-coverband. Zolang ik lekker aan het dansen ben, mis ik de alcohol verder niet. Ik moet alleen wel iedereen meerdere keren verzekeren dat ik écht niet zwanger ben, en de vele grappen hierover trotseren. Misschien had ik geen wijd jurkje aan moeten trekken.

Donderdag 2 juni, 21:01 uur

Heel erg missen, doe ik de alcohol niet. Wel vind ik het soms een beetje ongezellig om geen wijntje of biertje mee te drinken, maar hoewel de alcoholvrije opties wat minder lekker zijn dan de traditionele versies van bier of wijn, doen ze goed hun werk als vervanger van.

Wel helpt het alcoholvrij zijn op sportief gebied. Ik word geen ochtend wakker met een kater, waardoor het wat makkelijker is om me uit bed te slepen en me in mijn hardloopkleren te hijsen. Zelfs na een gezellige Metro-borrel besluit ik me nog even in het zweet te werken. Groot pluspuntje van mijn nieuwe alcoholbeleid dus!

https://www.instagram.com/p/BDOCYzxHMdo/

Zaterdag 11 juni, 2:24 uur

De hitjes zijn alom aanwezig op Singlefeestje in TivoliVredenburg. Het is de eerste keer dat ik compleet alcoholvrij op mijn favoriete feestje sta te dansen, en dat gaat eigenlijk prima. Om me heen zie ik iedereen steeds kleinere oogjes krijgen en ongecontroleerder dansen. Er wordt opzichtiger geflirt en wilder gedanst.

Met dronken mensen valt overigens niet heel goed te praten. Tenminste niet als je niet steeds hetzelfde verhaal wilt aanhoren. Zo vraagt een meisje me in één gesprek van vijf minuten lang twee keer wat ik heb gestudeerd („journalistiek”) en wat voor werk ik doe („freelance journalist”).

View this post on Instagram

Saturday, yihahee 🙌🏼 the weekend just started. Nog maar anderhalve week en dan drinken @diedet et moi een heeele grote gin-tonic. Voor nu : 0.0% #bavaria

A post shared by Evie Westland (@evelinemaria) on

Maandag 13 juni, 14:29

Ik besef dat ik allang over de helft van mijn sobere maand heen ben. De tussenstand:

+ Ik kan nog steeds een hele nacht doorhalen en dansen
+ Ik sport meer en voel me fitter
+ Ik weet nu dat ik erop moet letten dat ik niet in de herhaling val als ik een glaasje te veel op heb

– Alcoholvrije wijn en bier zijn lang niet zo lekker als de ‘echte’ variant
– Ik wil héél graag een gin-tonic
– Ik kan geen wijde jurkjes meer dragen, zonder dat iemand me (al dan niet ‘voor de grap’) vraagt of ik écht niet zwanger ben

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dagboek: zó overleef ik een maand zonder alcohol #1
Sluiten