Amber Benig
Amber Benig Eten & drinken 17 mei 2016
Leestijd: 1 minuut

Waarom je het chocoladepuntje in ijs beter overslaat

Is het chocoladepuntje onderin Cornetto’s jouw lievelings? Voortaan kun je het laatste hapje misschien toch maar beter laten liggen.

Dat stelt Bert Weckhuysen, hoogleraar Anorganische Chemie en Katalyse aan de Universiteit Utrecht. Volgens Weckhuysen is dat laatste, kleine hapje ongezonder dan de gehele bovenkant van de lekkernij (het ijs, de nootjes, en de chocoladedruppels).

Gezond wordt ongezond

Dit zou komen doordat het hoorntje met de chocolade in de hand wordt gehouden tijdens het eten, waardoor het sneller gaat smelten.

Om het smeltpunt te controleren en het smelten te voorkomen, moet er iets worden aangepast in de samenstelling van de vetten in de chocolade. Met behulp van katalysatoren worden onverzadigde vetten omgezet in verzadigde vetten. Het komt er dus op neer dat de gezonde vetten uit de chocolade worden omgezet in ongezonde vetten.

Ontkenning

Unilever, de producent van Cornetto’s, ontkent tegenover de Gazet van Antwerpen dat het proces plaatsvindt. „De cacaofantasie in het puntje is niet gehard”, zegt woordvoerder Freek Bracke. „Er komt dus geen katalysator aan te pas en er ontstaan dus ook geen transvetten.”

Ging de uitleg je nu net iets te snel? Bekijk het college van Bert Weckhuysen dan hier:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Waarom je het chocoladepuntje in ijs beter overslaat
Sluiten