Alice Boothby
Alice Boothby Eten & drinken 6 mei 2016 / 14:39 uur

Gezonde recepten voor op de barbecue

Om in Piet Paulusma-termen te spreken krijgt het barbecueweer dit weekend een dikke tien. Zijn speklappen en hamburgers niet helemaal jouw ding? Met deze gezonde alternatieven kun jij je slag slaan.

Barbecuen is onlosmakelijk verbonden grote met lappen vlees, veel brood, vette sauzen en nauwelijks groenten. Maar ook als je op de gezonde tour bent, zijn er ook zat alternatieven te verzinnen. Maak een goede sier bij je vrienden dit weekend en probeer onderstaande verantwoorde barbecuerecepten eens uit.

Groenten
Beperkt jouw groente-inname tijdens het barbecuen zich vooral tot de salades? Probeer dan eens groenten te barbecuen. Je kan daarbij denken aan groentenspiezen zoals deze vrolijke regenboogspiezen of maak eens groentepakketjes. Voor dit recept gebruik je champignons, cherrytomaatjes, paprika en rozemarijn en laat je de groenten twintig minuten stomen in pakketjes van aluminiumfolie. Maar je kunt natuurlijk ook voor andere groenten kiezen.

Vis
Niets zo lekker (en makkelijk) als vis barbecuen. Let op: lang niet elke vis leent zich goed voor de gril: een tilapia, schol of kabeljauw kan snel uit elkaar vallen en die kun je dus beter bakken in een pakketje van aluminiumfolie. Zoals dit simpele pakketje met kabeljauw en citroen of een mooie moot zalm met pesto. Of wat dacht je van deze garnalenspiezen?

Sauzen
Kant-en-klare sauzen zijn reuze makkelijk, maar niet bepaald gezond. Absolute must voor aan tafel: deze zelfgemaakte bbq-saus, tzatziki, humus en guacamole.

Gepofte aardappel
Aardappels poffen is het makkelijkste wat er is én je kunt variëren met verschillende smaken en piepers. Deze gepofte parmezaanaardappels slinger je namelijk met het grootste gemak de barbecue op en ook deze gepofte zoete aardappelen met knoflook en tijm heb je binnen een wip gemaakt.

Toetje
Wat dacht je van fruit op de barbecue als toetje? Een bord gegrild fruit is dé perfecte afsluiter van een avondlang barbecuen. Het zal je verbazen hoeveel soorten fruit geschikt zijn voor op de barbecue. De banaan in aluminiumfolie (mét bruine suiker en amaretto) ken je waarschijnlijk wel, maar ananas, nectarines en zelfs watermeloenen laten zich goed grillen. Let wel goed op hoe je ze het beste kunt bereiden, sommige fruitsoorten kunnen niet zonder aluminiumfolie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gezonde recepten voor op de barbecue
Sluiten