Astrid Ottens
Astrid Ottens Eten & drinken 4 apr 2016 / 15:10 uur

Slecht nieuws voor ijsliefhebbers: vanille raakt op

Met de zomer in het verschiet is het binnenkort weer tijd voor ijsjes. Heel even werd gevreesd dat het wereldberoemde Raketje uit de verkoop gehaald zou worden, maar nu is er echt slecht nieuws voor ijsjesliefhebbers: de vanillestokjes raken op. Daardoor worden vanille én de ijsjes waar vanille inzit – dat zijn er nogal wat – duurder.

Waardeloze oogst

De vanille-orchidee levert het kruid voor vanilleproducten zoals ijs, maar ook parfum en tabak. De plant wordt vooral rond de evenaar gekweekt en Madagascar is grootleverancier van de vanillestokjes. In het land is een groot tekort aan de stokjes, daardoor wordt de prijs van veel ijsjes wereldwijd stukken duurder.

Madagascar heeft zijn tarieven momenteel met maar liefst 130 tot 150 procent opgeschroefd na een waardeloze oogst, meldt de Britse krant Mirror. Het tekort speelt ook in Nederland: Delicious Vanilla meldt dat vanille voor bereiding van maaltijden ‘tijdelijk niet leverbaar’ is vanwege een ‘tegenvallende oogst’.

De kans is dus groot dat er deze zomer wat minder vanille-ijsjes gegeten zullen worden. Gelukkig bleek het verdwijnen van de Raketjes een 1 aprilgrap te zijn en kunnen ijsliefhebbers hun hart alsnog ophalen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Metro bezorgt je iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun. 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Slecht nieuws voor ijsliefhebbers: vanille raakt op
Sluiten