Amber Benig
Amber Benig Eten & drinken 27 apr 2016 / 09:00 uur

Onderzoek: ongezond eten niet slechter voor je hart

Voortaan hoef jij je niet meer schuldig te voelen wanneer je een vette hamburger naar binnen werkt. Fastfood en ‘westers eten’ zou volgens onderzoek namelijk niet per sé slecht voor ons zijn.

Nouja, voor ons hart dan. Hartpatiënten die een westers dieet volgen met frisdrank, gefrituurd eten en geraffineerde suikers waren er niet per se veel slechter aan toe dan de gezonde eters. Dit blijkt uit een onderzoek van Nieuw-Zeelandse wetenschappers, gepubliceerd in de European Heart Journal. Voor het onderzoek zijn vijftienhonderd mensen uit 39 verschillende landen ondervraagd.

Mediterraans dieet

Ook blijkt dat een Mediterraans dieet (hierbij eet je alleen groenten, fruit en vis) positieve gevolgen heeft voor hartpatiënten. Van elke honderd mensen die zich gedurende drie en een half jaar intensief aan zo’n dieet hielden, waren er drie mensen minder die een beroerte of hartaanval kregen.

De wetenschappers concluderen hieruit ook dat het mediterraans dieet het risico op hartproblemen kan verminderen. Hoe dit precies kan, is niet duidelijk. "Deze voordelen kunnen niet verklaard worden door de traditionele risicofactoren zoals cholesterol en bloeddruk", zegt professor Ralph Stewart, verbonden aan het Auckland City ziekenhuis.

Reageer op artikel:
Onderzoek: ongezond eten niet slechter voor je hart
Sluiten