Amber Benig
Amber Benig Eten & drinken 22 apr 2016 / 12:45 uur

Is jouw smoothie wel zo gezond?

Smoothies zitten boordevol fruit of groente. Je zou dus zeggen dat ze enorm goed voor je zijn, maar is dit wel écht zo?

Nee, smoothies zijn niet zo gezond als ze lijken. Het Belgische programma Over eten toonde dit woensdag aan in de eerste uitzending. Diëtist Sanne Mouha legt dit uit in Gazet van Antwerpen: „Twee of drie stukken fruit eten is gezond, maar de hoeveelheid die in een smoothie gaat niet.”

In een smoothie gaan gemakkelijk twintig stukken fruit, die vol zitten met suikers. Dit is niet erg zolang je de aanbevolen portie eet. Als je deze hoeveelheid overschrijdt, kan dit een negatieve werking op je lichaam hebben. „Je lichaam behandelt die suikers hetzelfde als alle andere suikers.”

Acht klontjes

Een smoothie zou voor 10 procent uit suiker bestaan. Dit komt neer op iets meer dan acht (!) klontjes per glas. Door het mixen van het fruit breken de vezels af en dat is nu precies wat je niet wilt. „De suikerhoudende drank komt rechtstreeks in de maag, we hoeven er niet eens op te kauwen. De smoothie verteert en wordt het vanuit de darm ineens opgenomen in ons bloed. Hier kan het als reserve worden opgebouwd, waardoor je vet gaat opstapelen en verdikt”, vertelt voedingswetenschapper Bart Nicolaï.

Als je dagelijks een smoothie zou nuttigen, zou je zelfs gemiddeld zo’n 7,5 kilo per jaar aankomen. Het tegenovergestelde van wat je er waarschijnlijk mee wilt bereiken…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Is jouw smoothie wel zo gezond?
Sluiten