Amber Benig
Amber Benig Eten & drinken 14 apr 2016 / 17:17 uur

2 x Cocktailrecepten van ’s werelds beste bartender

Ben jij een enorme cocktailfan? Metro Lifestyle geeft jou twee heerlijke recepten van ’s werelds beste vrouwelijke bartender, Tess Posthumus.

Tom Collins, shaken

De Tom Collins is een heerlijk frisse cocktail, die zijn oorsprong vindt in Londen. Hij werd hier voor het eerst gemaakt door een barman genaamd, je raadt het vast al, Tom Collins. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is:

– 60 milliliter Tanqueray No. TEN
– 30 milliliter citroensap
– 15 milliliter suikersiroop
– 60 milliliter soda water

Hoe ga je nu te werk?

Om te beginnen pak je een groot longdrinkglas, deze vul je tot het randje met ijs. Daarna neem je een cocktailshaker. In het kleinste deel hierin doe je de Tanqueray No. TEN, citroensap én suikersiroop. Vervolgens vul je de rest aan met ijsblokken.

Wat je nu gaat doen, is het grotere deel van de shaker op de kleine plaatsen. Zorg ervoor dat één kant hiervan recht op de ander staat. Als beide delen op elkaar staan en je je vinger over de verbinding haalt, vormt één kant een rechte lijn, en sluit de andere kant niet op elkaar aan.

https://www.instagram.com/p/BDc5ipzwud6/

Wanneer de shaker goed staat, zorg je dat de rechte kant naar jou toe staat. Hierna geef je een tik op de bovenkant zodat er niets uit de shaker kan ontsnappen. Nu draai je deze om, zodat het grootste deel van de shaker onderop eindigt. En nu? Shaken met je hele lichaam!

Wanneer er condens op de buitenkant van de shaker ontstaat, weet je dat je drankje klaar is. Nu zet je de shaker neer met weer de rechte kant naar jou toe. Vervolgens zorg je dat je je shaker goed vasthoudt, en geef je een tik aan de zijkant van het onderste deel. Beide delen raken nu los van elkaar.

Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is een Hawthorne strainer (zeef) op de cocktail te plaatsen en deze in je longdrinkglas te schenken. Maak deze af met twee citroenpartjes als garnering, et voilà!

Weetje

Wanneer we ‘shaken cocktail’ horen, denken velen van ons waarschijnlijk aan James Bond. Hij heeft zijn drankje graag „shaken not stired.” Maar waarom? Tess Posthumus vroeg zich dit ook af, en besloot het uit te zoeken.

Het verschil zit hem in de werking van het ijs. Wanneer je een cocktail shaket, doe je je drankje én het ijs heel veel geweld aan. Hierdoor komt er meer water vrij en verwatert je drankje dus iets meer. Wanneer je je drankje roert, doe je het minder geweld aan. Hierdoor blijft het ijs beter in tact, en verwatert je versnapering iets minder snel. Op deze manier bleef Bond zijn vijanden telkens nét een stap voor, omdat hij net iets scherper was.

Op zich een slimme manier, al scheelt de verwatering in het echt zo’n vijf millimeter.

Manhattan, stired

Voor de tweede cocktail hebben we een iets sterker recept gekozen. Deze is voor de échte drankliefhebbers onder ons! Het enige wat je hiervoor nodig hebt is:

– 60 milliliter Bulleit Bourbon
– 30 milliliter rode Vermout
– 3 druppels Angostura bitters

Wat te doen?

Voor deze cocktail heb je een klein glas nodig. Vul deze voor je begint met ijs, zodat het glas lekker koud wordt. Vervolgens pak je een grote kan en vul je deze ook tot de top met ijsblokken. Hier voeg je de Bourbon, Vermout en Angostura bitters aan toe.

Vervolgens pak je een lange lepel, en roer je de ingrediënten door elkaar. Doe het op een manier dat je enkel het ijs hoort bewegen. Wanneer er condens op de buitenkant van de kan ontstaat, weet je dat je drankje klaar om te drinken is.

Gooi het ijs uit je glas en pak een julep strainer (grovere zeef). Schenk vervolgens je drankje in.

Als finishing touch is het lekker om de buitenkant van een sinaasappelschil op het drankje uit te knijpen. Haal deze vervolgens langs de rand van het glas, draai de schil en voeg het toe aan je drankje.

View this post on Instagram

VICE – World Class – Manhattan tutorial 🍸 link also in bio 👉🏻 #worldclass #vice #cocktailtutorial #cocktail #tutorial #cocktails #drinks #manhattan #bulleit #bourbon #bulleitbourbon #worldclass2016 #worldclassbartender #bartender #tutorialvideo #youtube https://youtu.be/QtUli0H2eAY

A post shared by Tess Posthumus (@tessposthumus) on

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
2 x Cocktailrecepten van ’s werelds beste bartender
Sluiten